ZDRAVICA LJEPOTICA

Ermine korpe pune ljubavi i zdravlja

U periodu pandemije mnogi su shvatili da vitamini ne postoje samo u pilulama već su svuda oko na, a korpice zdravih, domaćih proizvoda bile su prikladne za poklon i oboljelima

Erma Pršeš: Toliko toga nam je na dohvat ruke. Al.B

Piše: A. Bajramović

21.10.2021

Poslovi na zemlji mnogima nisu previše zanimljivi, pa ni nju u toj ulozi mnogi nisu mogli zamisliti, ali Goraždanka Emra Pršeš pokrenula je brend „Zdravica ljepotica“ i posvetila se resursima koje smo potcijenili i zapostavili. Mlada supruga i majka, sugrađanima poznatija kao gitaristkinja koja je uljepšala brojne kulturne manifestacije, najprije je aranžirala korpice s voćem, a od nedavno su njihov dio i tradicionalni domaći specijaliteti – sokovi, džemovi, pekmezi, sirće od zukve i drugi proizvodi. 

Domaći specijaliteti. Al.B

Dani rada

- Ideja je nastala prije nekoliko godina, kada sam prijateljici za rođendan napravila jednu korpu sa voćem i povrćem. Sve je bilo domaće, moji i mamini proizvodi, ubacila sam i sok, džem, ajvar i to je nju oduševilo. Fotografiju sam objavila na društvenim mrežama, odmah su krenuli upiti, ali ja tada baš i nisam razmišljala o tome – kaže Erma.

U periodu pandemije mnogi su shvatili da vitamini ne postoje samo u pilulama već su svuda oko nas. Korpice zdravih, domaćih proizvoda bile su prikladne za poklon i oboljelima koje zbog koronavirusa nisu mogli posjetiti i tako je krenula lavina.

- Fotografija mi oduzme puno vremena jer je pripremam pola dana, ali mnogo više truda potrebno je da se proizvede sok ili pekmez. Od branja, pranja, mljevenja i cjeđenja voća, pa do termičke obrade, sterilizacije ili ukuhavanja, pripreme ambalaže, pakovanja. Pet do sedam dana je potrebno za pripremu pekmeza, a za litar pekmeza potrebno je 10 litara soka. Na kraju dolazi ovaj ljepši dio sa naljepnicama i sortiranjem na police i aranžiranjem – priča nam Erma Pršeš.


Pršeš: Ljubav nosi iz porodice. Al.B

Par mašina i puno ruku

Uz pomoć supruga i roditelja, na porodičnom imanju u Hubjerima, provela je dane na tradicionalni način, s par mašina a puno ruku, pripremajući ukusne proizvode. Kaže da se ovaj posao ne može raditi na silu, ljubav morate imati u sebi, a Erma je nosi upravo iz porodice u kojoj je odrasla.

- Gdje god u BiH da se krećem uvijek razmišljam koliko toga nam je na dohvat ruke, a ne iskoristimo. Pitam se zašto ne iskoristimo šipurak, kojeg imamo na brdima oko Goražda. Tako sam naišla na maslačak, pročitala koliko je važan, pa sam pripremila sok. Pravila sam sok i od nane, samo za sebe, jer meni je to jedan od najboljih napitaka tokom ljeta. Zohva i smreka isto. Istina je da je potrebno dosta rada, ali ja zaista uživam u tome – ističe Erma Pršeš.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.