AKTUELNO Bosna i Hercegovina nije spremna da bude konkurenta na zajedničkom tržištu

Selimović: Evropska komisija kaže da je BiH "umjereno spremna", a utvrdila nizak nivo kompatibilnosti s EU legislativom

Sve zavisi od prioriteta i tempa kojim se radi

Fena
08.06.2019 10:09

Jasenko Selimović

Foto: Fena

Zastupnik u Klubu Saveza liberala i demokrata za Evropu u dosadašnjem sazivu Evropskog parlamenta Jasenko Selimović kazao je u razgovoru za Fenu da bez obzira na nalaze u nedavnom predstavljenom izvještaju Evropske komisije, svi daljnji koraci zavisit će od prioriteta i rada vlasti u Bosni i Hercegovini.

Analizirajući nalaze iz izvještaja napomenuo je da Evropska komisija u izvještaju kaže kako je BiH "umjereno spremna" za pridruživanje Evropskoj uniji, ali u većini stavki koje su ocjenjivane, Komisija smatra da BiH ima prilično nizak nivo kompatibilnosti s EU legislativom.

Kada su u pitanju ekonomski kriteriji, Selimović ističe da je BiH još uvijek nespremna da bude konkurenta na zajedničkom tržištu Evropske unije.

- Nezaposlenost mladih i siva ekonomija su neki od problema koji su istaknuti, ali i fragmentacija tržišta, politička nestabilnost, nizak nivo investicija u obrazovanje, nedostatak stvarne borbe protiv korupcije i nedostatak vladavine prava - pojasnio je Selimović.

Ipak, dodao je, ne treba ovaj izvještaj da obeshrabruje, jer sve zavisi od toga kakvim se tempom radi i kakvi se prioriteti postave, a BiH je jednom bila na čelu tih država koje se pokušavaju priključiti EU i to može ponovo biti ukoliko se bude predano radilo, stava je Selimović.

Mišljenja je da je za BiH sada najvažnije formiranje vlasti na svim nivoima kako bi se mogle provoditi reforme koje se očekuju i koje su neophodne za bh. građane.

- BiH ima obavezu prema građanima da provodi reforme i time omogući bolje socioekonomske prilike za sve ljude koji tu žive, a te reforme su važne i za postizanje ostvarenja cilja za brže priključenje Evropskoj uniji - naglasio je Selimović.

Na pitanje kada BiH može očekivati stav Vijeća Evropske unije o dodjeli kandidatskog statusa, Selimović smatra da to neće biti brzo s obzirom na to da su tek prije nekoliko dana završeni izbori za Evropski parlament i trebat će neko vrijeme da se rezultati zvanično potvrde, a novi Parlament i nova Komisija oformi.

- Vijeće vjerovatno to neće uraditi prije nego se to dogodi. Vjerujem da to ne treba očekivati prebrzo - zaključio je zastupnik u Klubu zastupnika Saveza liberala i demokrata za Evropu u dosadašnjem sazivu Evropskog parlamenta Jasenko Selimović u razgovoru za Fenu.

Vijeće bi trebalo razmatrati Mišljenje Evropske komisije dato za BiH u okviru "Paketa proširenja za 2019. godinu" za zemlje zapadnog Balkana i Tursku kojeg je prošle sedmice prezentirao evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) na vanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Komentari

NA VRH