EU I ODLIČNI PREDSTAVNIK

Podrška svjetskih zvaničnika OHR-u: "Oni koji ne donose vlastite odluke neće se nikome ni zamjeriti", govorio je Šmit

Četvrt stoljeća od rata a BiH nije funkcionalna država. Odgovornost OHR-a je djelmična. Onda je došao Kristijan Šmit. Promet po tweet nalogu OHR-a nikad nije bio veći. Podrška i poštovanje za konkreno djelovanje

Evropski zvaničnici, predsjednici, ambasadori....slave rezultat hrabrog Šmitovog poteza. AVAZ

Piše: E. Škrgić

4.11.2021

Četvrt stoljeća nakon potpisivanja Dejtonskog (Daytonskog) mirovnog sporazuma BiH i dalje, prema nije funkcionalna država. Ured visokog predstavnika i OHR u tome je snosio djelimičnu odgovornost.

Kakvu su ulogu i značaj imali ured visokog predstavnika i OHR posljednju deceniju, najbolje ilustruje podatak da je visoki politički zvaničnik imao prostora apelirati na ukidanje instituta i ovlasti Ureda i šala o zabrinutosti viskog predstavnika prestala je biti smiješna.



Mandati EUFOR-a i visokog predstavnika u BiH su pred značajnim izazovom. Od vitalnog je značaja za očuvanje mira i sigurnosti. Puna podrška Ujedinjenog Kraljevstva visokom predstavniku, naveo je ambasador Matt Field u svom tweetu. AVAZ

Blic krig na Šmitov način

I onda je došao Kristijan Šmit (Christian Schmidt), u domovini Njemačkoj zapamćen kao političar koji se nije ustručavao donositi i teške odluke koje su se često doživljavale kontraverznim. 

- Oni koji ne donose vlastite odluke neće se nikome ni zamjeriti, govorio je, naprimjer, Schmidt 2017. godine, obrazlažući zašto je kao ministar poljoprivrede na sastanku s kolegama iz zemalja članica Evropske unije (EU) glasao protiv zvanične odluke njemačke Savezne vlade i kancelarke Angele Merkel.

Bilo mu je potrebno samo nekoliko mjeseci da detektuje ključne probleme u bh društvu i državi, obrati se donosimocima odluka na način da cijeli svijet čuje. Blitz krieg na Šmitov način je bio vrlo efikasan.



Incko, Merkel i Šmit. AGENCIJE

Takva posvećenost nije ostala nezapažena. Promet po tweet nalogu OHR-a nikad nije bio veći. Državni zvaničnici, predsjednici, ambasadori....slave rezultat hrabrog Šmitovog poteza. 

Predstavnica SAD u Vijeću sigurnosti UN-a Linda Tomas - Grinfild je napisala;

- Ponovnim davanjem ovlaštenja EUFOR-u ALTHEA, Vijeće sigurnosti UN-a šalje jasnu poruku i podršku vitalno važnoj misiji, koja služi kao temelj stabilnosti za Bosnu i Hercegovinu, a međunarodna zajednica mora podržati visokog predstavnika Šmita - kao konačno tijelo zaduženog za provedbu Dejtonskog sporazuma.

Njemački mediji ga opisuju kao primjer uspješnog njemačkog karijernog političara.

Ambasada Velike Britanije je također iskazala  ostanku podršku OHR-a.

- Mandati EUFOR-a i visokog predstavnika u BiH su pred značajnim izazovom. Od vitalnog je značaja za očuvanje mira i sigurnosti. Puna podrška Ujedinjenog Kraljevstva visokom predstavniku, naveo je ambasador Matt Field u svom tweetu.

Irska također pozdravlja odluku da mirovne snage obnove mandat ponosni su što sudjeluju sa pet svojih članova. AVAZ

Španija je također pozdravila produljenje mandata

- EUFOR u BiH je ključan za održavanje stabilnog i sigurnog okruženja u BiH i dajemo punu podršku radu. Naše sudjelovanje u misiji pokazuje našu opredijeljenost za suverenu, ujedinjenu, prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu, naveli su.

Irska također pozdravlja odluku da mirovne snage obnove mandat.

- Ponosni smo što sudjelujemo u njima sa pet svojih članova, pišu. 

Zastupnica Wendy Morton je navela kako si mandati EUFOR-a i visokog predstavnika u BiH su pred značajnim izazovom a Italija pozdravlja jednoglasno usvajanje Rezolucije i obnavljanje mandata EUFOR-Althea, ključnog za mir i stabilnost BiH u okviru Dejtona. 

- Međunarodna zajednica ima obavezu podržati bosanskohercegovački narod, napisali su iz ambasade Italije u BiH. 


Vršnjak Izetbegoviću, Čoviću i Dodiku

Šmit je odrastao je u siromašnoj porodici koja je u Obernzennu, mjestašcu od oko 2.000 stanovnika, držala pekaru. Politički uspon kreće 1990. kad ulazi u njemački parlament, Bundestag. Kao zastupnik CSU-a je od 1990-ih bio uključen u kreiranje njemačke vanjske, sigurnosne i obrambene politike. Rođen je 1957. To ga čini vršnjakom čelnika Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića kao i Milorada Dodika - koji je dvije godine mlađi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.