HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić: Za desetak dana u rad puštamo pročistače otpadnih voda

Ljubo Bešlić: Gradonačelnik Mostara

M.H.

19.6.2018

Nakon kritika iz Švedske ambasade u BiH upućenih gradskim vlastima u Mostaru zbog nepuštanja u rad pročistača otpadnih voda, projekt u koji je samo Švedska uložila 16 miliona KM, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izjavio je danas da su ovih dana imali intenzivan rad na rješavanju svih problema koji su se nagomilali oko početka rada pročistača. 

- Želim vjerovati da smo došli do toga da mogu i švedski ambasador i Evropska komisija i građani Mostara odahnuti jer će sutra već biti probno puštanje otpadnih voda na pročistač. Ukoliko sve prođe kako očekujemo, za desetak dana ćemo imati svečanu ceremoniju puštanja u rad - naveo je Bešlić. 

Kazao je da se radilo puno na ovom projektu te da su imali poteškoća svakojake vrste, „od onih s izvođačem, od grčke krize koja nas je zatekla, pa sve dalje što se odvijalo - kazao je Bešlić i dodao: 

- No, nadam se da za vrlo kratko vrijeme ćemo reći da je to sve iza nas, a ostat će ono trajno, a to je da će Mostar imati pročišćenu vodu, koju će odlagati u Neretvu, tako da će građani i nizvodno imati benefit, da ćemo moći živjeti u jednoj zdravijoj sredini. Mostar može biti ponosan na sve ovo što smo uradili i ovim putem zahvaljujem svim dobrim ljudima iz Evropske komisije, švedske vlade, švedske razvojne agencije SIDA-e i Svjetske banke, koji su nam uistinu pomogli svojim grant sredstvima, tako da smo i uz pomoć sredstava Grada Mostara ovaj projekt priveli kraju.

Na pitanje u kojoj su fazi radovi na izgradnji lijevoobalnog kolektora, Bešlić je kazao da su iskopavanja u Titovoj ulici zbog turističke sezone prekinuta.

- No, nastavljamo kopanje mikrotunela ispod Neretve, tzv. sifona, koji će povezati lijevu i desnu obalu, tako da vjerujem da ćemo do kraja godine to u najvećoj mjeri privesti kraju te će građani moći imati jedno veliko zadovoljstvo da Mostar dolazi u sferu ekoloških gradova - ističe Bešlić. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.