ODLUKE

U historijsku jezgru Mostara uvodi se red

Plato ispod Starog mosta bit će arheološki muzej na otvorenom

Stari most: Roba se neće smjeti kačiti na tende. Ž. Miličević

M. SMAJKIĆ

15.8.2019

Uoči 14. godišnjice upisa Starog mosta u Mostaru na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, koja je nedavno obilježena, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je vrlo važnu odluku za Mostar.

Kako je navedeno, zamijenjena je do sada postojeća odluka za “historijsko gradsko područje Mostara”.

Plan upravljanja

Odlukom se Grad Mostar obavezuje da za cijeli prostor nacionalnog spomenika izradi ažurirani plan upravljanja, a Federacija BiH ažuriranu prostorno-plansku dokumentaciju. Svaki prijedlog intervencije na prostoru nacionalnog spomenika, do konačnog usvajanja tih dokumenata, morat će imati prethodno mišljenje Komisije.

Zanimljivo je kako se ovom odlukom nalaže da se za prostor ušća Radobolje, odnosno platoa Starog mosta, koji je u vrlo lošem stanju, uradi projekt arheološkog muzeja na otvorenom, ali i da ga je potrebno ozeleniti adekvatnom autohtonom vegetacijom.

U odluci se navodi i da je neophodno uraditi projekt kolorističkog uređenja fasada i krovnih površina na prostoru nacionalnog spomenika, a posebna pažnja će biti posvećena postavljanju reklama i natpisa firmi, kao i klima-uređaja.

Zabranjena je gradnja objekata i drugih struktura na lokalitetima Baščine, na obalama Neretve i kanalima Radobolje. Za sve što je do sada izgrađeno, navedeno je u odluci, bit će provjereno jesu li izdate potrebne dozvole.

U opsežnoj odluci navedeno je i da se u staroj gradskoj jezgri više ne smiju postavljati kontejneri. Komunalna preduzeća imat će obavezu da dogovore direktno predavanje komunalnog otpada za ugostiteljske objekte.

 Čisto i uredno

Pored toga što svoje poslovne prostore moraju održavati čistim i urednim, vlasnicima će biti naložena i zabrana kačenja robe i proizvoda na tende te izlaganje izvan stalaka. Stalci će morati biti postavljeni neposredno uz zid objekta i moći će zauzimati maksimalno od 35 do 50 centimetara javne površine.

Nema sušenja veša u avlijama

Zabranjeno je gomilanje stvari u avlijama, dvorištima, balkonima i otvorenim površinama, poput sušenja veša i držanja posteljine i tepiha. Neće biti dozvoljeno ni postavljanje velikih panoa.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.