VLADA FBIH

Tri miliona KM za sufinansiranje zaštite nacionalnih spomenika

S korisnicima će Ministarstvo zaključiti ugovore o međusobnim pravima i obavezama

Vlada FBiH. Fena

FENA

13.3.2024

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja donijela Odluku kojom se usvaja Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava kapitalni transferi utvrđenog budžetom FBiH za 2024. godinu ovom ministarstvu za učešće Vlade Federacije BiH u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika, u iznosu od 3.000.000 KM.

Kako je saopćeno iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću, raspodjela ovih sredstava vršit će se nakon obavljenog javnog poziva, u skladu s općim uslovima učešća i posebnim kriterijima za raspodjelu utvrđenih ovom odlukom, kao redovna sredstva za odabrane programe/projekte u maksimalnoj vrijednosti finansiranja u iznosu do 150.000 KM po jednom odabranom programu/projektu.

Ova sredstva dodjeljivat će se korisnicima u skladu s usvojenim programima/projektima, a na osnovu podnesenih zahtjeva i javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Javni poziv za dodjelu sredstava objavit će se na službenoj web stranici Ministarstva, u Službenim novinama FBiH i najmanje jednom dnevnom listu. U skladu s ovom odlukom, pojedinačne odluke o dodjeli sredstava za sve navedene programe/projekte donosi federalni ministar prostornog uređenja. S korisnicima će Ministarstvo zaključiti ugovore o međusobnim pravima i obavezama.

Korisnici su obavezni da dodijeljena sredstva koriste namjenski i da dostave izvještaj s kompletnom dokumentacijom kojom se dokazuje namjenski utrošak sredstava u roku od 15 dana od dana završetka programa/projekta.

Kako je navedeno u obrazloženju Odluke, u skladu sa Zakonom o zaštiti dobara koja su odlukama Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika proglašena kao nacionalni spomenik BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja dužno je osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnih spomenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.