MOSTAR

Uprkos policiji pred "Uborkom", mještani će blokirati kamione sa smećem

Mještani punih sedam mjeseci vode borbu za zatvaranje deponije

S deblokade u decembru. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

20.1.2020

Sastanak stručnog tima za iznalaženje nove lokacije za mostarsku deponiju "Uborak", koji je održan u Gradskoj vijećnici u Mostaru, praktično je propao. Od 11 članova stručnog tima sastanku, na kojem su se trebali iznijeti prijedlozi za novu lokaciju, kako je to dogovoreno prošli put, odazvalo se njih pet. 

To su novinarima kazali vidno razočarani predstavnici Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur i Nijaz Hodžić.

- Nikakve prijedloge nismo dobili, nikakvu odluku donijeli, jer se odgovorni i nadležni nisu pojavili i, praktično, opet smo ni na čemu. Žalosno je šta nam rade, jer se ljudi koji dežuraju pred deponijom 24 sate pate i mrcvare i nisu nam ostavili nikakvu drugu mogućnost, već da ponovo idemo u blokadu. Mi smo uradili sve moguće, htjeli smo da se problem riješi mirnim putem, pregovorima i dogovorima, ali, oni to, očito, ne žele - kazao je Hujdur.


Hodžić i Hujdur u Vijećnici: Vidno razočarani. Avaz

Hodžić je dodao da je ponašanje nadležnih prevršilo sve mjere te podvukao da će mještani poduzeti radikalne korake. Uprkos policijskim snagama koje su pred deponijom od 9. decembra, mještani će, poručio je, blokirati dovoz smeća.

- Nema veze što je tu policija. Policija može izazvati sukob, mi nećemo. Blokirat ćemo kamione koji budu dovozili smeće - rekao je Hodžić.

Mještani okupljeni oko Inicijative, podsjetimo, punih sedam mjeseci vode borbu za zatvaranje deponije „Uborak“, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju.

Odlagalištu "Uborak", kojim upravlja Javno preduzeće "Deponija", okolišna dozvola je istekla 4. decembra. U nekoliko navrata su se obraćali i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, ali, kako su naveli , i oni su ih izignorirali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.