HITNA PRES-KONFERENCIJA

Medicinari poručili: Neće nas ucjenjivati, idemo u generalni štrajk

Vladi HNK dali smo rok do sutra u 12 sati da sazovu sjednicu Mirovnog vijeća, kaže Vuković

Vuković i Anić: Ne odustaju. Foto: Ž.Miličević

Piše: M.Sm.

8.12.2020

Tri dana prije zakazanog generalnog štrajka zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, jučer je Reprezentativni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar zaprimio akt Kantonalne valde, odnosno Ministarstva zdravstva HNK u kojem se dostavlja protokol o pregovorima zdravstvenih radnika.

U tom protokolu se kaže da se Sindikat ne može stupiti u generalni štrajk dok pregovori traju, a početak pregovaračkog procesa je zakazan za petak, 11.decembra, dan nakon početka najavljenog štrajka.

To su danas novinarima na hitnoj pres-konferenciji održanoj pred zgradom Kantonalne vlade kazali Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu u HNK i Ivica Anić, predsjednik Reprezentativnog sidnikata.

-Dakle, takav ucjenjivački odnos Vlade HNK i resornog ministra zdravstva pokazuje da je njima cilj u ovom trenutku da se pod svaku cijenu prekine najavljeni štrajk, a da se ništa ne postigne. Jer, u tom aktu Vlade ne kaže se ni koliko će pregovori trajati, ni kada će završiti niti se kaže da li se tu nama nešto nudi i koliko u smislu povećanja plaće-kazao je Vuković.


Vuković: Akt u kojem se ništa ne navodi. Foto: Ž.Miličević

Naglasio je da oba sindikata, koja predstavljaju više od 2.500 zdravstvenih radnika u HNK, nastavljaju završne pripreme za generalni štrajk.

- Mi ćemo u četvrtak stupiti u štrajk, a Vladi smo ostavili rok do sutra u 12 sati da sazovu hitnu sjednicu Mirovnog vijeća i da se pokuša iznaći dogovor.

Inače, za sve što se bude desilo kao posljedica štrajke, bit će izravno odgovorni premijer i ministar zdravstva. Do sada pripreme za štrajk idu svojim tokom, a problema imamo samo u Domu zdravlja Mostar, gdje direktor, gospodin Mario Kordić i dalje nije dostavio svom Sindikatu sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati i na taj način se vrši pritisak na tamošnju organizaciju, gdje ćemo mi znati kako i tu odgovoriti- poručio je Vuković.

Anić je, također, poručio da Sindikat stoji iza svojih odluka.

-Sjednica Mirovnog vijeća se mora zakazati. Ako se to ne desi, generalni štrajk, kako smo najavili, počinje u četvrtak, 10.decembra u osam sati ujutro i trajat će sve do ispunjenja naših zahtjeva, odnosno, do potpisivanja kolektivnog ugovora- kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.