KRAJ AGONIJE

Medicinari u HNK sutra prekidaju generalni štrajk

Sada svi zdravstveni ardnici od Konjica do Neuma imaju kolektivni ugovor, kaže Vuković

Anić i Vuković: Višemjesečna borba. M.Smajkić

Piše: M. Smajkić

19.5.2021

Nakon više od pet mjeseci u svim zdravstvenim ustanovama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu sutra će biti prekinut generalni štrajk.

To je danas novinarima obznanio Ivica Anić, predsjednik Reprezentativnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, nakon što je danas s resornim ministrom, Goranom Opsenicom, potpisao kolektivni ugovor.

- Iako smo iscrpljeni našom višemjesečnom borbom, ipak, zadovoljni smo. Naravno, ne do kraja, ali, uzeli smo u obzir trenutnu ekonomsku i situaciju s pandemijom- kazao je Anić.




Vuković i Anić: Zadovoljni su. M.Smajkić

Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu u HNK rekao je da je iza njih plemenita, hrabra i neustrašiva borba 2.600 zdravstvenih radnika, koja , kako je naveo, nije viđena na ovim prostorima.

- Tom borbom smo postigli da vlasti na kraju popuste i da naše zahtjeve usvoje. Žao nam je što je za to trebalo skoro pola godine, odnosno, što je nadležnima trebalo toliko vremena da se, uopće, upuste u razgovore s nama, koji smo dali maksimalan doprinos u ovoj pandemiji, ali, evo sada svi radnici od Konjica do Neuma imaju potpisan kolektivni ugovor, čija će primjena početi od 1.juna- rekao je Vuković.

Detalje kolektivnog ugovora nisu željeli iznositi, ali su naveli da su medicinske sestre i tehničari dobili povećanje koeficijenta od po 0.30 za dvije godine.

Zanimljivo je da su  iz Vlade HNK, kako su to do sada uobičavali, propustili  pozvati novinare na svečano potpisivanje ovog kolektivnog ugovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.