PREGOVORI

Medicinari u HNK vjeruju da se bliži kraj njihove borbe

Tačno dva mjeseca zdravstveni radnici u HNK su u generalnom štrajku

Predstavnici sindikata. M.Smajkić

Piše: M. Smajkić

11.2.2021

Nakon skoro dvije godine borbe zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu za novi kolwektivni ugovor kojim traže povećanje plaća i zbog čega se tačno dva mjeseca nalaze u generalnom štrajku danas je u Mostaru , napokon, otpočeo pregovarački proces između sindikata i Kantonalne vlade, odnosno, pregovaračkog tima u kojem su, uz resorne ministre i predstavnici zdravstvenih ustanova te njihovih osnivača.

Ivica Anić, predsjednik Sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, kazao je kako je skoro 3.200 radnika zaposlenih u zdravstvu čekalo ovaj dan. Izrazio je nadu da će Vlada HNK pokazati da su oni njihovi heroji u bijelom i da će ispoštovati njihove zahtjeve.

Oni traže povećanje koeficijenta za 0.50 u prvoj  i isto toliko u drugoj godini, zbog čega su odbacili raniju ponudu Vlade HNK u kojoj je povećanje plaće prikazano kroz procente.

-Mi tražimo da se ispravi diskriminacija prema svim zdravstvenim radnicima, jer ne može se jednima davati u koeficijentu, a drugima u postotku. Da smo to, prihvatili naše plaće bi bile povećane za nekih dvadesetak maraka, koliko bi , zapravo, dobilo pomoćno osoblje- rekao je Anić.

Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u HNK izrazio je nadu da će nakon, eventualno, još jednog sastanka dva pregovaračka tima, uslijediti potpisivanje kolektivnog ugovora.

Poručili su da štrajk , čiju zakonitost i dalje pokušavaju, sudskim putem, osporiti iz Vlade HNK ostaje na snazi sve do potpisivanja kolektivnog ugovora.


Za pregovaračkim stolom. M.Smajkić

S druge strane, jedini član pregovaračkog tima kojeg je imenovala Vlada HNK, a koji je bio voljan dati izjavu novinarima bio je Rade Bošnjak, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNK.

Bošnjak je kazao da je ZZO u ovu godinu, zbog teške finansijske situacije uzrokovane pandemijom, ušla s dvostrukim finansijskim rizikom. Interes je, kazao je, da se ova situacija sa zdrvatsvenim radnicima što prije riješi, kako bi se osiguralo pružanje usluga zdravstvene zašitite svim osiguranicima.

-To se sada ne događa usljed štrajka i sa aspekta Zavoda, štrajk nas ne zanima. Nas zanima pružanje usluga i kako će se to riješiti ne znam. Ukoliko se ovo ne riješi, doći će do smanjenja tranši zdrvatsvenim ustanovama za onoliko koliko usluga ne pružaju, a koje im mi plaćamo-poručio je Bošnjak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.