MOSTAR

Fadilova predizborna ubleha o gradnji olimpijskog bazena

Nijedan objekt nije uklonjen, problem je i gdje izmjestiti radionice Mašinske škole

Lokacija budućeg bazena: Od bagera ni traga. Avaz

Piše: M. Smajkić

21.9.2022

Priča u vezi s izgradnjom olimpijskog bazena u Mostaru u javnosti ne prestaje podizati prašinu.

Pogotovo jer je federalni premijer Fadil Novalić 25. avgusta obznanio da je počela izgradnja bazena, a što se u narednim danima pokazalo potpuno netačno i što je, uz „dekor“ bagera i kamiona, plasirano za potrebe njegove predizborne kampanje.

Tako od radova, za koje je iz federalne kase, kako je tada rečeno, osigurano osam miliona KM, ni traga. U to smo se i jučer, skoro mjesec poslije, uvjerili na licu mjesta u mostarskom Južnom logoru.

Nemaju rješenja

Štaviše, ni faza demolicije nije započeta, kako su to nedavno u bukvici očitanoj medijima plasirali iz Gradskog vijeća Mostar.

- Uklanjanje objekata i raščišćavanje prostora parcele na kojoj će se izgraditi bazen odvija se u saradnji sa školama i udruženjima koji trebaju izmjestiti svoje aktivnosti na druga osigurana mjesta - saopćili su iz GV Mostara prije pet dana.

Međutim, nijedan objekt nije uklonjen, a pitanje je i, kako saznajemo, gdje će biti izmještene četiri radionice i dvije učionice, u dva objekta, koje služe za potrebe izvođenja praktične nastave Mašinske škole Mostar. Nadležni, saznajemo, još nemaju rješenje za taj problem.

Još nisu počeli radovi. M. Smajkić

Također, javnost je ostala zbunjena informacijom, a koja je plasirana nakon 25. avgusta, da za olimpijski bazen u Mostaru ne postoji idejni projekt. Projekt koji je u Zavodu za prostorno uređenje Mostara predstavljen još u martu prošle godine, kako se ispostavilo, nije dobio zeleno svjetlo.

Salem Bubalo, direktor Zavoda, kazao je da je taj projekt predviđao dva bazena, jedan 50-metarski i drugi 25-metarski, s brojnim pratećim sadržajima, koji bi bio samoodrživ, s obzirom na brojne biznis sadržaje. Izgradnja bazena prema tom projektu koštala bi između 12 i 15 miliona KM.

Zbog čega idejno rješenje Zavoda nije prihvaćeno, Bubalo ne zna, kazavši da on nije adresa za to pitanje.

Direktni sporazum

Iz dokumentacije Grada Mostara, odnosno na osnovu izmjena Plana javnih nabavki za ovu godinu, vidljivo je da je okvirni datum pokretanja postupka i zaključenja ugovora o izradi projektne dokumentacije za izgradnju olimpijskog bazena naveden treći kvartal ove godine. Navedeno je i to da će postupak biti proveden direktnim sporazumom i da će koštati 6.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.