REPUBLIKA SRPSKA

Trebinje: Stari grad Kastel do ljeta će imati obnovljene ulice

Stari grad Trebinje: U prvoj fazi uklanjaju se asfaltni sloj i ivičnjaci

P. MUCOVIĆ

27.1.2018

U Starom gradu Kastelu u Trebinju počeli su radovi koji prethode popločavanju ulica. U prvoj fazi uklanjaju se asfaltni sloj i ivičnjaci, nakon čega slijedi postavljanje sistema za instalacije i, na kraju, postavljanje kamenih ploča debljine pet centimetara.  

Južna kapija

Prema riječima Marka Rikala, načelnika Odjeljenja za urbanizam Grada Trebinja, Elektrodistribucija i Vodovod Trebinje čine sve da se popločavanje provede što uspješnije.

- Nakon završetka radova na intalacijama, firma ”Porobić”, koja je dobila posao na tenderu, počet će s popločavanjem – kaže Rikalo.


Rikalo: Posjete turista. Rikalo: Posjete turista

Prva faza radova podrazumijeva popločavanje pješačke zone Kastela duge 150 metara, od južne kapije do skretanja prema muzeju Hercegovine.

- U drugoj fazi popločavat će se istočni dio Starog grada, koji je i najzapušteniji. To je dio prema rijeci Trebišnjici i smatramo da će ovim popločavanjem oživjeti te da će ga turisti više posjećivati - istakao je Rikalo.

Druga faza

Dodao je da drugu fazu radova mogu očekivati u prvim danima februara.

Autor idejnog rješenja rekonstrukcije Starog grada je Trebinjac, arhitekta Ninoslav Ilić.

U prošloj i ovoj budžetskoj godini za radove na popločavanju ulica Starog grada Gradska uprava je izdvojila ukupno oko pola miliona KM.

Građane mole za strpljenje 

- S obzirom na to da se radi o obimnom poslu, bit će problema pa molimo građane za strpljenje. Smatramo da će do početka ljetne turističke sezone biti završeni radovi u centralnoj ulici i istočnom dijelu - naglasio je Rikalo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.