ČAJNIČE

Mještani Trnove Ravni svaki dan gledaju jednu od najopasnijih mina

Ćato na ulazu u minsko polje u šumi iznad njegove kuće

A. BAJRAMOVIĆ

25.10.2018


Minska polja u blizini sela Trnova Ravan kod Čajniča postavljena su tokom rata, mine u blizini kuća uočili su i prijavili povratnici prije skoro 20 godina, ali ih ni do danas niko ne uklanja.

Upozorio načelnik

Elvedin Ćato, koji u ovom mjestu ima kuću, objašnjava da je minska polja u potocima iznad i pored sela postavila Vojska Republike Srpske kako bi zaštitila svoje položaje na Kozari. 

Ćato: Posebno je napeto kad u selo dođu djeca

- Moj otac se ovdje vratio 19. novembra 1999. godine i tadašnji načelnik općine Duško Kornjača mu je rekao da ima mina oko i ispod kuće. Otac je 20. januara 2001. godine u Čajniču prijavio da ima mina, čak je i vodu kopao kroz minsko polje i pronalazio silk od poteznih mina, ali to se nikad nije odradilo – kaže Ćato.

Nakon očeve smrti 2014. godine, posredstvom Civilne zaštite BPK Goražde, o minskim poljima nadomak kuća obaviješten je i Minski akcioni centar na Palama, čiji su službenici u junu 2014. godine izašli na teren i uradili skicu minskih polja na tri lokacije.

- I od tada su prošle skoro četiri i po godine i opet ništa. Selo je okruženo minskim poljima u obliku polumjeseca, a ovdje u jednom stablu možete vidjeti protupješadijsku odskočnu rasprskavajuću minu (PROM), koju mnogi smatraju najopasnijom minom. Služio sam Titovu gardu, prošao razne obuke, ali ovo ne bih dirao ni po koju cijenu. To je mina, koja ubija na velikoj udaljenosti, a aktivira se na kanap i na nagaz – pokazuje nam Ćato minu u šumi iznad kuće.

 Stalna napetost

Život u Trnovoj Ravni protječe u stalnoj napetosti i strahu, posebno kada u selo dođu djeca, na čije se kretanje stalno mora paziti. Povratnici nisu u mogućnosti koristiti ni privatne šume, kao ni vodu iz bazena u šumi iznad kuća.


PROM u stablu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.