POSJETE

Mladi iz Bolonje na maturalcu obišli Prijedor

Pogledali murale, česmu na Jerezi te posjetili pravoslavnu crkvu i Čaršijsku džamiju

Mladi Italijani u Čaršijskoj džamiji u Prijedoru

Piše: M. ZGONJANIN

10.4.2019

Mladi Italijani iz Bolonje, srednjoškolci tamošnje poljoprivredne škole, na maturalnu ekskurziju, popularni maturalac, doputovali su u BiH. Tako su maturanti jučer boravili u Prijedoru putem organizacije „Putovati Balkanom“.

Način života

U Prijedoru su, prema riječima Slađane Miljević iz Udruženja „Program - Prijedor“, u ovom slučaju njihovog vodiča i prevodioca u Prijedoru, obišli pravoslavnu crkvu Svete Trojice, spomen-kuću doktora Mladena Stojanovića, potom Srednjoškolski centar, česmu na Jerezi i nekoliko murala iz projekta „Prijedor - grad murala“.  

Tokom posjete Prijedoru italijanski srednjoškolci obišli su i prelijepu Čaršijsku džamiju.

- Želimo da ih na pravi način upoznamo s Bosnom i Hercegovinom. Nastojimo im razbiti predrasude, da s njima razgovaramo o načinu našeg života, o školi, da im ukažemo na činjenicu da njihovi  vršnjaci, uz neke kulturološke razlike, ovdje žive vrlo slično - kaže Miljević.

Dodaje da su učenici zadovoljni viđenim u Prijedoru, kao i da im je drago što su na svom putu odabrali Balkan umjesto nekih popularnijih destinacija poput Španije, Francuske i slično – kazala je.

 Domaćin im je u Čaršijskoj džamiji bio imam ove džamije Omer ef.  Redžić. Kaže da učenike iz Italije s velikim zadovoljstvom dočekuje posljednje tri do četiri godine.

Dio identiteta

- Čaršijska džamija je neodvojiv dio ukupnog identiteta grada Prijedora. Čast mi je što mogu da pričam o kulturi islama, o kulturi religije općenito ovim učenicima kako bi iz Prijedora ponijeli lijepo sjećanje na ovdje provedene trenutke - rekao je ef. Redžić.

Nakon posjete Prijedoru, mladi Italijani nastavljaju putovanje prema Mostaru i Sarajevu, gdje će boraviti nekoliko narednih dana.

Interesantne razlike

- Mlade iz Bolonje su posebno interesirala pravila u našim školama, odnosno razlike u odnosu na Italiju. Tako, naprimjer, kod njih nema druge smjene u školi. Školski čas ne traje 45 minuta. Učenici tokom nastave ne mogu izlaziti van školskog dvorišta za razliku od naših učenika... To im je sve zanimljivo – kaže Miljević.

 Sedma posjeta

u Italiji se organiziraju u martu i aprilu. Ovo je, inače, bila sedma ovogodišnja posjeta mladih Italijana Prijedoru.



Miljević: Razbiti predrasude

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.