BOSANSKA GRADIŠKA

Vrijedni imam i sekretar Medžlisa IZ: Pomažu majstorima u radovima na medresi

Ide Bajram, ovo sve mora zablistati, a nije lijepo ni da se širi prašina, kaže ef. Latifović

Piše: B. G.

19.7.2021

Ef. Latifović i Rekić: Predah uz kafu. B. GRGIĆ

U namjeri da eliminiraju vlagu iz zidova Derviš-hanumine medrese u Bosanskoj Gradišci, Medžlis IZ angažirao je ekipu stručnjaka i građevinskih operatera.

Pristupilo se rezanju zidova i ubacivanju specijalnih patrona, koji sprečavaju širenje vlage od tla u visinu. Posao je zahtjevan i zanimljiv, ali istovremeno stvara mnogo prašine od rezanja cigle i maltera.

U pomoć građevincima priskočili su i Zejnil ef. Latifović, glavni bosanskogradiški imam, i Senad Rekić, sekretar u Medžlisu, koji djeluje u prelijepom objektu medrese.

- Evo sada smo napravili pauzu za kahvu. Ovo je sve bilo puno prašine, betonski mozaici se nisu ni vidjeli, pa smo to sve pomeli i oprali mini vašom. Ide Bajram, ovo sve mora zablistati, a nije lijepo ni da se širi prašina. Nama nije teško ništa raditi, pa ni fizičke poslove, koji svakom čovjeku dobro dođu - rekao je ef. Latifović.

Medresu u Bosanskoj Gradišci 1748. godine podigla je Aiša-hanuma Džinić, a obnovila ju je Derviš-hanuma Smailagić u 19. stoljeću.

Medresa je u prošlom stoljeću nacionalizirana i služila je u razne svrhe, za potrebe mjesnog ureda i kao stambeni objekt, a vraćena je u posjed Medžlisa IZ Bosanska Gradiška 2008. godine.

Rekonstrukciju Derviš-hanumine medrese 2017. godine finansirala je Generalna direkcija vakufa Republike Turske sa oko 600.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.