SARAJEVO

Zašto nam ne dozvoljavaju besplatno stažiranje?

Piše: Čitalac

28.9.2017

Nakon što sam razne upite slala i nazvala hiljadu brojeva, od Ministarstva zdravstva KS do premijera Konakovića, riješih da kontakiram Vašu redakciju.

Čini mi se, dok javnost ne sazna, ništa se neće riješiti. Riječ je o obavljanju staža poslije srednje medicinske škole.

Svima je dobro poznato da, kada je dr. Sebija Izetbegović došla na poziciju na kojoj je sada, obavljanje staža je bilo zabranjeno duži vremenski period. Toliko dug da su dvije generacije morale isti obavljati u drugim kantonima, i to zamislite potpuno regularno.

Eh, kada se dotična sjetila dopustiti stažiranje (novembar 2016.), zajedno sa tom, došla je i odluka o plaćanju staža (6 mjeseci - 180KM). Naravno, to se nikada nije plaćalo, ali mora se dug KCUS-a vratiti.

Opet po nama, al helenejse. Halalit će joj svako, nek je bar dopustila. Ali, postoji jedna caka: niko, ali niko od novembra nije položio državni ispit, koji je obaveza, zbog dobijanja licence za rad. Dok je prije sve ove farse, u roku dva mjeseca to bilo odrađeno.

I tako mi dadosmo 180KM, a ne možemo ni aplicirati za posao, kamo li ga obavaljati u struci. Da to ne bude sve, mora se biti na Birou za zapošljavanje ako želite predati molbu za staž.

Što znači, godina dana prođe, svaki mjesec na stranici Ministarstva zdravstva KS uredno objavljuju ko počinje stažiranje i gdje, a o polaganju istog, ama baš niko ne zna. Ko zna, valjda nas tako zadržavaju da ne idemo u Njemačku.

Da ne zaboravim, ako se ikad i sjete dopustiti polaganje, to će nas koštati dodatnih cca 120KM.

Dok se u drugim kantonima zakonski mora polagati u roku tri mjeseca, u sarajevskom se naravno ne može... jer, Welcome to Izetbegović town.

Nadam se da ćete obratiti pažnju jer, na stranu sve, ali zaista je krajnje nekorektno da nam ne daju izaći na državni ispit. Dok, naprimjer, svi sa završenim fakultetom medicinskog usmjerenja redovno imaju termine jer su isti u nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva. Valjda tu još cijenjena doktorica nema mogućnost donošenja zakona.

(Ime i prezime poznato redakciji portala)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.