SARAJEVO

BKC: Prvi Sajam izdavača ugostit će 11 vodećih bh. izdavačkih kuća

A. Durgut/ Avaz.ba

Piše: F. M.

7.11.2017

Prvi Sajam izdavača/ nakladnika BiH održat će se u Sarajevu od 25. do 29. novembra u prostorijama BKC-a.

Svoje knjige smjestit će 11 vodećih bh. izdavača. Gosti prvog sajma bit će brojni autori, urednici, književni kritičari, novinari i ostali kulturni radnici.

Kako je na današnjoj press konferenciji kazao Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić, ovo Ministarstvo za narednu godinu osigurao je 150.000 KM izdavačkoj djelatnosti u KS.

- Čast nam je da možemo podržati izdavače i posebnu priliku dati bh. autorima. Ovim sajmom želimo ukazati i dati priliku izdavačima da budu konkurentni na tržištu te kako bi knjigu učinili pristupačnijom publici. Obezbijedili smo 150.000 KM za izdavaštvo jer želimo ojačati izdavaštvo da bismo bolje stvarali i olakšali autorima i piscima. Tako ćemo dobiti jaču izražajnost kada je u pitanju književnost – kazao je Kurić.

Urjan Kukavica je istakao da se Centar za kulturu Kantona Sarajevo od danas zvanično ponovo nosi ime Bosanski kulturni centar (BKC).

- Čast i zadovoljstvo je što kao Bosanski kulturni centar možemo najaviti sajam izdavača/nakladnika pod nazivom "Knjige u nišama", koji će se tradicionalno održavati u prostorijama našeg centra i to uvijek u period od 25. do 29. novembra, simbolično između dva datuma od kojih prvi ima izuzetno veliki značaj za ovu zemlju. Kreirali smo platformu koja će, nadamo se, preći u tradiciju i imati misiju poboljšanja rada domaćih izdavača, autora, knjiga i svih ostalih djelatnosti koje izrada knjige podrazumijeva. Organizovati sajam knjige kada se uglavnom organizuju štrajkovi i raditi na podizanju kulture čitanja, razvoju publike čitalačke i pokušati vratiti ljudima naviku otvaranja knjige predstavlja zaista jedan poduhvat koji graniči sa utopijom – poručio je Kukavica.

Predsjednik Skupštine Zajednice izdavača BiH Dragan Marković, kazao je kako književnih projekata nikada nije previše.

- Bitno je da imamo kontinuitet da prezentiramo knjige i autore. Predsjednik sam Fondacije Kemal Bakaršić, koja se aktivno uključila u ovaj projekt. Ove godine će biti u nišama, naredne možda u rafama. Na dan otvaranja dodijelit ćemo 8.600 dolara u vidu donacija Osmoj osnovnoj školi Brka u Brčkom, Gradskoj biblioteci Kakanj te biblioteci u Stocu – dodao je Marković.

Međunarodni Sajam Knjige novi je pojekt centra za kulturu KS u saradnji sa zajednicom Izdavača BiH, koju čini Buybook Sarajevo.

Damir Uzunović, direktor i urednik izdavačke kuće Buybook, istakao je da jedan od najvažnijih ciljeva Zajednice izdavača da se legalizuje promet knjiga u BiH.

-Postojeći sajmovi i organiziranje prodaje knjiga na gradskim trgovima Sarajeva, svojim aktivnostima narušavaju i u drugi plan stavljaju važnost knjige i autorstva, te podržavaju krizu u kojoj se posljednjih godina našlo bh. izdavaštvo i autorstvo. To je potaknulo ideju osnivanja jednog novog respektabilnog međunarodnog sajma knjiga – dodaje Uzunović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.