SARAJEVO

Škola klizanja "Clipsy": Kada je najbolje vrijeme da djeca nauče klizati

Piše: A.Mi.

10.1.2018

Želimo da naši najmlađi nauče klizati, ali nismo sigurni gdje, ni kada je pravo vrijeme za to.

Marijana Podrug Arapović, voditeljica i koordinatorica škole klizanja "Clipsy", doktor sportskih nauka iz oblasti klizanja na ledu, bila je "prava adresa" za sve nedoumice.

Kako nam je kazala Marijana, s prvim koracima na ledu djeca mogu započeti u dobi od dvije ili tri godine. Između četvrte i pete godine djecu već možemo uključiti u pedagoški proces (Škola klizanja) i početi s ugodnim vođenim vježbanjem. 

- Gornje dobne granice također gotovo i nema jer je zahtjevnost motoričkog kretanja pri klizanju jednaka kao i kod ostalih rekreativnih sportova. Dakle, klizanje je primjereno za sve koji se pri tome dobro osjećaju - kazala je Podrug Arapović.

Prednosti klizanja

Ovakve aktivnosti osim što su primamljive, jako su korisne. Ono što je važno znati, razvijaju spretnost, posebno ravnotežu, a pozitivno utječu i na sve organske sisteme.

- Na početku učenja klizanja treba naučiti kako sigurno pasti, da bi se izbjegle eventualne povrede - istakla je Podrug Arapović.

Neophodna oprema

Ono što je najbitnije prilikom učenja klizanja jeste da imamo odgovarajuću opremu. To podrazumijeva: klizaljke, kapu, rukavice.

Za sve zainteresirane da nauče klizati možete se uključiti u školu klizanja, upis je u toku.

Više informacija u nastavku:


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.