SARAJEVO

Sarajevo: Za lakši dolazak do zdravstvenih institucija uvesti posebne linije za prijevoz pacijenata

Puno stajalište u blizini UKCS-a je svakodnevica

Piše: I. BANDIĆ

29.1.2018

Budući da je sezona gripe, mnogi sugrađani izbjegavaju korištenje vozila javnog prijevoza kako tu, kako kažu, ne bi "pokupili" bakterije. Među putnicima su i oni koji idi na preglede kod doktora, a puna vozila su, uprkos dezinfekciji, pogodno tlo za širenje gripe. 

Puna vozila

Da su gužve na stajalištima česte, uvjerili smo se u blizini Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS), gdje svakog jutra, ali i u terminu nakon posjeta, bude mnogo putnika. Građani s kojima smo razgovarali, smatraju da bi namjenske linije za prijevoz do zdravstvenih institucija bile idealno rješenje.

- Osim sugrađana koji idu na preglede, u istim autobusima, kombijima i trolejbusima su i đaci, studenti, radnici, penzioneri... Tu su nekoliko fakulteta i dvije srednje škole zbog čega vrlo često, a naročito ujutro, budu velike gužve u vozilima - ističe Habiba Džindo-Šušić, koja i sama za dolazak na posao u UKCS koristi javni prijevoz.

Upravo to bi, smatra Džindo-Šušić, bio dobar razlog da se ozbiljno razmisli o uvođenju više linija koje bi mogle prevoziti ljude do Opće bolnice i UKCS-a u terminima za vađenje nalaza i kada su posjete.

Džindo-Šušić: Dobar razlog

Adekvatan raspored

- Za početak, više vozila moglo bi se rasporediti u intervalu kada, uz građane, i zaposlenici UKCS-a dolaze na posao, od 6 do 9 sati - ističe Džindo-Šušić.

Sličnog mišljenja je i Muharem Ruhotina, koji stanuje na Višnjiku. Navodi da je zadovoljan brojem vozila, ali da je često problem interval njihovog dolaska.

- Mislim da GRAS trenutno ima dovoljno vozila, ali da ona nisu adekvatno raspoređena. Kada čekam na stajalištu, primijetio sam da u manje od pet minuta prođu svi autobusi na linijama 14, 17 i 17b, uz minibus "Centrotransa" za Breku i Sedrenik - ističe Ruhotina.

Građani napominju da često nekoliko vozila polazi s terminala, dok su gužve u suprotnom smjeru. Zašto se to dešava, pokušali smo saznati u preduzeću GRAS, ali nismo dobili više informacija o broju dnevnih polazaka, kao ni o ideji da se uvedu nove linije.

Ruhotina: Problem termini

Spriječiti i zaraze

- Uspostavljanjem posebnih linija smanjio bi se strah od širenja bakterija, gripe, ali i epidemija. A ta vozila bi se sigurno više dezinficirala - ističe Džindo-Šušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.