PREZENTACIJA

Burna rasprava o cijeni karata za Trebevićku žičaru

A. T.

28.3.2018

Na današnjoj 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnicima je predstavljen prvi prijedlog cijena karata za vožnju Trebevićkom žičarom. 

Kako je kazao gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka, potrebno je napraviti diferencijaciju cijena jer bi u protivnom bila jedinstvena.

- Trebevićku žičaru koristit će 80 posto lokalnog stanovništva, dok će samo 20 posto koristiti turisti. Cijena je bila bazirana samo na tome da projekt žičare bude samoodrživ i da mi ne moramo investirati - rekao je, između ostalog Skaka.

Predstavnici firme ''Sarajevo'' d.o.o., koji su napravili prezentaciju o utvrđivanju cijena karte za Trebevićku žičaru, iznijeli su planirane cijene.  

Prema tom prijedlogu, osnovna cijena povratne karte za bh. građane bila bi 6 KM, a za turiste je 20 KM.

U prijedlogu ekonomista JKP ''Sarajevo'' se dalje navodi da bi karta u jednom smjeru trebala iznositi 4 KM za domaće stanovništvo, a 15 KM za strance, za kućne ljubimce 6/20 KM, bicikl 8/30 KM, dok bi se djeca do 7 godina žičarom vozila besplatno.

Pojedini vijećnici mišljenja su da je karta trebala biti puno jeftinija za građane Sarajeva. Također, većina misli da ista cijena treba biti za sve bez obzira da li se radi o turistima, građanima Sarajeva ili nekog drugog grada.

Iako je u toku pauza na sjednici, bitno je istaći da Gradsko vijeće neće donositi konačnu odluku o cjenovniku, nego će to uraditi Uprava preduzeća "Sarajevo", koje je osnovao Grad.

Većina vijećnika mišljenja je da je cijena karte Trebevićke žičare previsoka za građane Sarajeva, naglasivši da nije uredu da naši građani plaćaju isto koliko i turisti. 

Vijećnik Vedran Dodik smatra da je karta trebala biti puno jeftinija i, ukoliko ostane ovakva, bit će luksuz koji mnogi neće moći priuštiti. 

Sead Srna istaknuo je da pojedine kategorije moraju imati benefite te da građani Sarajeva koji su preživjeli opsadu grada zaslužuju da imaju privilegirane cijene.

Također, istakao je da penzioneri s najnižim penzijama trebaju imati besplatan prijevoz.

U povodu ovoga reagirao je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji se tokom prezentacije zauzeo da cijena mora biti prihvatljiva bh. građanima te da nije opravdano uvoditi ekonomsku cijenu, koja bi, prema analizi Javnog preduzeća „Sarajevo“ d.o.o., morala biti znatno viša. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.