SARAJEVO

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju ispred Vlade KS: Imaju tri zahtjeva

Traže smjenu ministra Kazazovića

D. Bašić

D. B.

7.9.2018

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju okupili su se danas ispred zgrade Vlade KS. 

Oni će tokom mirnih protesta iznijeti tri konkretna zahtjeva - smjena ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića i njegovih asistenata, hitno iznalaženje novca za cijelu školsku godinu te osiguranje asistenata za inkluzivnu nastavu. 

Djeca s poteškoćama u razvoju u KS ni ove godine nisu krenula sa svojim vršnjacima u školske klupe 3. septembra. Ministarstvo nije osiguralo novac ni osnovne uvjete za rad, a, sudeći prema Kazazovićevim riječima, još se ne zna kada će krenuti.  

Roditeljima se danas obratio ministar Kazazović. 

 - Prvenstveno ne mogu se složiti da se radi o istoj priči kao i svake godine, kao što se piše po medijima, jer se broj djece s poteškoćama povećava. Ministarstvo i Vlada KS nastoje da riješe ovaj problem i uspjeli smo to jednim dijelom. Tačno je da dio djece imamo na čekanju. Mi ove godine planiramo za naredni budžet da izdvojimo dodatna sredstva da bismo angažirali ljude. U utorak iduće sedmice ćemo organizirati okrugli sto, gdje će moći svi da čuju kako svi na različite načine tumače ovu problematiku rada s djecom s poteškoćama u razvoju. Ovdje se radi o djeci predškolskog uzrasta, nije tačno da se radi o školi osnovnog obrazovanja – kazao je Kazazović.    

Na ministrove riječi da pojedini roditelji traže specijalne ustanove, a drugi žele da to bude u okviru javne ustanove, reagirali su razočarani roditelji te kazali kako to nije istina te da su dostavili 160 potpisa roditelja koji žele da im djeca pohađaju EDUS-ov sistem.    

- Dvije godine dobivate potpise, a vi samo izmišljate razloge. Svim drugim nevladinim organizacijama dajete pare, ovoj ne dopuštate - kazao je jedan od roditelja te su jasno roditelji postavili pitanje kada će 160 djece izaći iz kuće i ući u sistem. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.