PROTESTI

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju bili ispred Vlade KS

Premijer Zolj obećao roditeljima da bi djeca 17. septembra trebala krenuti u školu

A. Durgut

Piše: D. BAŠIĆ

10.9.2018

A.Durgut

Kako je i najavljeno, roditelji djece s poteškoćama u razvoju, a ponajviše djece iz autističnog spektra, danas su protestirali ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. 

Predstavnici roditelja, ali i predstavnica NVO EDUS (Edukacija za sve) održali su sastanak s premijerom KS Ademom Zoljom. 

Roditelji su uputili listu zahtjeva, gdje traže hitnu smjenu ministra i njegovih savjetnika, potom potvrdu da su osigurana sredstva za finansiranje obrazovanja djece do kraja 2018. godine, potvrdu da su potrebe za isplatu edukatora koji rade u okviru ovog programa u bilo kom administrativnom okviru predviđene budžetom za 2019. godinu prema planiranom broju djece, a minimalno 200, te potvrdu angažmana obećanih asistenata za nastavu u osnovnim školama za djecu koja su, i pored zahtjeva da nastave EDUS program, preusmjerena u redovno školovanje. 

Predstavnica organizacije EDUS Sanela Linzi nam je kazala kako je zadovoljna ishodom sastanka s premijerom te da im je to donekle dalo nadu.

- Sastanak je bio konstruktivan. Trenutno smo optimistični na osnovu onog što nam je rekao. Premijer je pristao da imamo stalnu komunikaciju s njim. Od zahtjeva koje su roditelji postavili u petak on je kazao da ima jedini problem sa smjenom ministra Kazazovića, jer o tome odlučuje Vlada, koja će zasjedati u četvrtak, ali da će se svakako taj zahtjev iznijeti. Moram istaknuti da je to isključivo zahtjev roditelja, a ne nas, jer je nama u interesu da se samo ispoštuju zahtjevi i potrebe djece - kazala je Linzi.

Kako djeca nisu mogla prisustvovati sastanku, Latif Moćević ih je zabavljao uz pjesmice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.