PANDEMIJA

Prim. dr. Zlatko Kravić: Testirat ćemo sve pacijente kako nam korona ne bi ušla u bolnicu

Dobili smo od Federalne uprave civilne zaštite 4.000 testova, kazao je Kravić

Kravić: Otvoreno o trenutnoj situaciji. Avaz

Piše: Avaz.ba

29.3.2020

Prim. dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice "Abdulah Nakaš", za "Avaz" je kazao da svakodnevno čine sve kako bi spriječili širenje koronavirusa

- Dva šatora smo zamijenili kontejnerima, oba su donacija. Sada je mnogo komfornije za rad. Mnogo je prijatnije za rad i radnicima, ali i pacijentima. Dobili smo od Federalne uprave civilne zaštite 4.000 testova koji će biti upotrijebljeni za daljnje testiranje građanstva - kazao je dr. Kravić. 

Prim. dr. Zlatko Kravić. Avaz

Između ostalog, navodi da je i dalje epidemiolog taj koji određuje je li potrebno testirati pacijenta ili ne. 

- Opća bolnica testirat će sve pacijente ponedjeljkom i petkom koji su za hospitalizaciju bez obzira na to da li su trebali u Klinički centar u Sarajevu ili kod nas. Sve ćemo testirati kako nam korona ne bi ušla u bolnicu. Zaštitili smo sve radnike i pacijente. Svaki naš uposlenik ima kompletnu zaštitnu opremu. Imamo oko osam hiljada višekratnih odijela, maski, rukavica... Neophodna oprema je nabavljena. U fazi nabavke smo još šest respiratora, ali problem je sa svjetskim tržištem - istakao je dr. Kravić. 

Pojašnjava da, u slučaju da bude pozitivnih testova, Opća bolnica prima djecu pozitivnu na ovaj virus, kao i trudnice i porodilje. 

- Stvorili smo uslove za prihvat takve djece, ali i trudnica i porodilja. Pripremili smo i operacionu salu ako budu hitni carski rezovi. Testirali smo sve pacijente koji se nalaze u Općoj bolnici i niko do sada nije bio pozitivan. Imamo stanovitih problema, a jedan od tih je nedostatak kadra - kazao je dr. Kravić. 

Također, navodi da se svakodnevno vrši edukacija uposlenika u ovoj bolnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.