O HAPŠENJU NOVINARKE

Sanela Prašović Gadžo: Niko od BiH neće napraviti tamnicu za demokratiju, slobodu govora i novinare

Dodala je da je riječ o ometanju novinara u obavljanju njegovog posla te kršenju novinarskih prava i sloboda

A. K.

6.3.2021

Prašović Gadžo pozvala nadležne institucije da novinarku puste na slobodu. Avaz

Povodom hapšenja novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević danas u Sarajevu, oglasila se i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Prašović Gadžo. Kazala je da je riječ o ometanju novinara u obavljanju posla, kršenju novinarskih prava i sloboda, te je pozvala nadležne institucije da novinarku Ahmetašević puste na slobodu.


 - Kao dopredsjednica Komisije za informiranje PDPFBiH osuđujem način postupanja službenog lica i privođenje novinarke Nidžare Ahmetašević danas u Sarajevu. Nakon što sam pogledala snimak i vidjela da je novinarka Ahmetašević privedena zapravo jer je snimala mobitelom policijsku intervenciju i to pod pritiskom policajca Senada Hebiba koji govori da ga ometa u vršenju službene radnje, želim gospodinu Hebibu, komesaru PU KS Nusretu Selimoviću i glavnoj tužiteljici Tužiteljstva KS Sabini Sarajliji kazati da se ne ometaju službene radnje ukoliko neko snima, a pri tom je taj neko novinar - kazala je Prašović Gadžo.

Dodala je da je riječ o ometanju novinara u obavljanju njegovog posla te kršenju novinarskih prava i sloboda. 

- Stoga, pozivam nadležne policijske i pravosudne institucije da odmah i bez odlaganja novinarku Nidžaru Ahmetasević puste na slobodu. Bosna i Hercegovina nije država u kojoj novinari ne smiju da snimaju i u kojoj se novinari hapse kada snimaju policiju, niti će iko od BiH napraviti tamnicu za demokratiju, slobodu govora i novinare - kazala je Prašović Gadžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.