POLITIČKI DIREKTOR SBB-A

Krivić za "Avaz": Zbog neustavne odluke Vlade KS posljedice će snositi građani

Najvažnije pitanje je šta će biti sa svim odlukama koje su donesene od 5. januara 2021. do danas, istakao je Krivić

Krivić: I ranije je upozoravao. Avaz

Piše: A. Čengić

10.3.2021

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine jučer je donio presudu da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo neustavan.

Naime, radi se podjeli Ministarstva za obrazovanje, nauku i kulturu KS na dva ministarstva, a na osnovu kojeg je formirana Vlada KS.

U obrazložnju se navodi da postupak nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS, tačnije da su neustavno ukinuta pojedina ministarstva u Kantonu Sarajevo, a osnovana druga.

Bivši ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS i politički direktor SBB-a Anis Krivić i ranije je upozoravao i jasno isticao da Kantonu Sarajevo podjela u ovom trenutku ne treba i da je opterećenje. 

- Građani Kantona Sarajevo sigurno će direktno osjetiti posljedice ove presude. Podsjetio bih da je Ministarstvo obrazovanja direktno nadležno za skoro 90.000 građana, a indirektno i za više od 130.000, pri tome mislim na prosvjetne radnike, učenike, studente i zaposlenike u školama i na Univerzitetu - kaže Krivić.

Koliko ćemo skupo platiti izhitrenost skupštinske odluke

Podsjetio je i da, kada se formirala nova skupštinska većina i kad se izrazila volja da preuzmu vlast u Kantonu Sarajevo, tadašnji premijer podnio je ostavku, a sa njim i cijela Vlada, sve u cilju ubrzanja preuzimanja vlasti. 

- To nije bilo dovoljno, već je nova većina zahtijevala da se Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS podijeli. Vlada premijera Nenadića je po nalogu supštinske većine taj zahtjev proslijedila u skladu sa zakonom nakon čega je skupština KS izglasala Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, time je došlo do podjele Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade KS i spajanja druga dva ministarstva - rekao je Krivić.

Ističe da treba razmisliti i o uzrocima koji su doveli do ove situacije. Naglašava da će se u narednom periodu pokazati koliko ćemo skupo, kao društvo, platiti izhitrenost skupštinske odluke budući da Skupština nije pribavila mišljenje tadašnje Vlade KS i Zakon je izglasan na hitnoj sjednici, što je kako vidimo, neustavno.

Šta će biti sa svim donesenim odlukama

- Od samog donošenja Zakona o izmjenama i prije donošenja presude od strane Ustavnog suda FBiH u medijima sam više puta apelirao, posljednji put prije dva dana, i izjavljivao da je Vlada KS upala u svojevrsnu administrativnu zamku podjele ministarstva. Sama podjela Ministarstva veliki je zalogaj. Potrebno je mnogo vremena, resursa i mudrosti da se ministarstva podijele, a procesi ne zaustave. Podsjetit ću da je Ministarstvo za obrazaovanje najveće ministarstvo u Vladi KS, podjela je delikatan posao i za normalne uvjete, a naročito u vrijeme pandemije. Stava sam da podjela Ministarstva neće donijeti ništa korisno. Presuda Ustavnog suda dodatno usložnjava situaciju - rekao je Krivić.

Sada, kada je Ustavni sud Federacije BiH donio presudu da je Zakon neustavan, Krivić poziva Skupštinu Kantona Sarajevo da izvrši presudu.

- Život u KS ne može čekati i procesi iz nadležnosti neustavnih ministarstvana ne smiju stati, uposlenici ministarstvava i njihove porodice dovedeni su u pravnu nesigurnost i neizvjesnost, a postavlja se pitanje na koji način će primiti plaće, i na koja radna mjesta će se vratiti. Svakako, najvažnije pitanje je šta će biti sa svim odlukama koje su donesene od 5. januara 2021. do danas - istakao je Krivić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.