SARAJEVO

Završen protest radnika GRAS-a: U narednih pet dana bit će plaće, ali slijede i otkazi

Zadnju plaću primili krajem decembra

Piše: A. Ovčina

30.3.2021

Protest radnika GRAS-a - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Uposlenici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS i danas su se opet okupili na protestnom skupu na trolejbuskom depou jer im nisu isplaćene plaće od januara i februara.

V. d. direktor Senad Mujagić imao je danas sastanak u Vladi, nakon čega se obratio radnicima.



Blokada računa

On je rekao da je postignut određeni dogovor te da bi trebali u narednih pet dana dobili plaće.

- Imali smo dvije opcije. Stečaj ili da se iznađu sredstva, da se privremeno produžei život GRAS-a. Mi smo odlučili s radnicima da prihvatimo drugu opciju. Pokušat ćemo na sve moguće načine da ovo preduzeće opstane. Morat ćemo podnijeti neke žrtve, što se prvenstveno odnosi na reorganizaciji i organizaciji radnika kako bi smanjili određene troškove i omogućili nesmetano funkcioniranje javnog saobraćaja - rekao je Mujagić.

Kako je rekao, u GRAS-u je trenutno zaposleno 1.328 radnika.

Nakon ovoga, radnici su odlučili da se raziđu. 

Podsjetimo, zbog blokade računa radnici GRAS-a nisu dobili januarske i februarske plaće te su pozvali nadležne da im kažu kada će se to desiti.

Predsjednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović naglasio je da su radnici posljednju platu primili za decembar prošle godine.


Sastanak u Vladi

- Pokušali smo učestvovati u svim razgovorima, ali ne vidimo rješenje ni na vidiku. Danas saobraćaj neće biti ugrožen. Direktor je na nekom sastanku u Vladi KS, očekujemo da se obrati radnicima. Ako taj papir koji donese bude zadovoljavajući za nas, razići ćemo se. Ako nas ponuda ne bude zadovoljila, nećemo se razići i doći će do blokade saobraćaja - istakao je Muminović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.