JAVAŠLUK

Sarajevski ViK zakazao, građani najavljuju tužbe: Slabo i sporo izvode radove

Zabrinut sam, jer imamo veliki broj djece i starijih osoba kojima je prijeko potrebna voda, kazao Rovčanin

Piše: A. Ovčina

7.8.2021

Radnici na terenu u noćnim satima - Avaz
Rovčanin:  Nerad ViK-a - Avaz
Čengo:  Kupovala  vodu - Avaz
Kokor: Vodu  dobili  ujutro - Avaz
Šaćirović:  Normalan proces - Avaz
+1

Redukcije u snabdijevanju vodom, otklanjanje kvarova na vodovodnoj mreži, svakodnevica su u Sarajevu

Međutim, ono što je izazvalo ogorčenje kod građana je to što su više od 24 sata bez vode bila naselja Koševsko Brdo, Bare (Šip), Ciglane, Crni Vrh, Gorica, Velešići, Gornji Velešići, Pofalići, Hum Brdo, Hotonj, Ugorsko, Barice, Jošanica Donja, Nova industrijska zona (Vogošća), Dreskovača, te nekoliko ulica. Građani su ogorčeni, jer nemaju ono osnovno, vodu, pa su bili primorani da je kupuju.



Podnijeti tužbe

Općinski vijećnik Novog Sarajeva Edin Rovčanin istakao je da su mu se građani žalili da više od 32 sata nisu imali vodu te da je primio brojne upite povodom ovog problema.

- Ljudi govore kako je ovakva situacija bila samo u ratu. Zabrinut sam za svoje građane, jer imamo veliki broj djece i starijih osoba kojima je prijeko potrebna voda, a da ne spominjem ugostiteljske i druge objekte koji se nalaze na ovim lokacijama, a koji nisu mogli raditi. Njima je napravljena velika šteta - istakao je Rovčanin.

Dodao je kako se postavlja pitanje hoće li doći do šteta, koje su moguće zbog pritiska vode.

- Nadam se da je ViK imao poseban osjećaj za to kako se ne bi napravila još veća materijalna šteta građanima. Znam da nije do općina, one su dale dozvole za iskop i radove, ali u ViK-u se desio problem, veoma sporo i loše izvode radove, a pojedini građani su mi rekli da će ih tužiti - kazao je Rovčanin.

Nada se da građani neće ispaštati zbog nerada te smatra da je ViK zakazao. Apelira da nađu alternativno rješenje ili da se općine obavijeste ukoliko ViK nije u mogućnosti priključiti vodu.

- Na ovaj način su ugrozili građane, a nisu dali dovoljno prostora i elemenata općinama da reagiraju. Općina Novo Sarajevo, uz pomoć službi i pomoćnika, želi riješiti ovaj. Općine nisu mogle reagirati jer nisu bile upućene, s obzirom na to da ih ViK nije obavijestio - zaključio je Rovčanin.

Mišljenje građana

Nevenka Andra-Čengo, mještanka ulice Tepebašina, veoma je zabrinuta i razočarana.

- Šta da komentiram, kao da je 1993. godina. Dva i po mjeseca u ulici nam izvode radove, govoreći nam da će ih danas ili sutra završiti. Vode nismo imali dva dana, a stari smo mi ljudi. Šta da mislim? Kupovali smo vodu, a nije je više bilo ni u prodavnici - istakla je Čengo.

Mještanka naselja Velešići Ifeta Kokor se pita kako, pored toliko radnika, nisu mogli to uraditi prije.

- Dešavaju se kvarovi, toliko je vremena prošlo, a oni sjede. Kriv je onaj ko je nadležan - kazala je Kokor.

Još jedan od mještana Velešića Dedo Šaćirović smatra kako je moralo do ovoga doći te da je to normalan proces.

- Mislim da je trebalo, nakon što se pronađe problem i riješi, da se uvedu nove tehnike kako da se ti problemi u budućnosti zaobiđu ili, ako su neizbježni, da se barem nađe način da se ljudima brže voda dovede. Stvarno ne znam ko je kriv, možda država - istakao je Terzo. 

Kako su saopćili iz ViK-a, radovi na predmetnom lokalitetu su bili izuzetno složene prirode a najveću ulogu u popravci ovoga kvara imale su ekipe KJKP ViK-a, koji je uložio maksimalne napore, da se svi rizici prilikom izvođenja minimiziraju, u obimu koliko se moglo utjecati na način izvođenja, obzirom da su na projektu investitor a ne izvođač.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.