OPĆINA HADŽIĆI

Rat saopćenjima nakon izbora predsjedavajućeg: SDA u OV Hadžići ima većinu zahvaljujući svojim satelitima

Na danas održanoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići po drugi put je prekršen Ustav F BiH, Ustav Kantona Sarajevo, te Statut Općine Hadžići, tvrde to iz SDP-a.

Burna sjednica OV Hadžići. Arhiv

Piše: A. Nalo

19.8.2021

Zahvaljujući podršci Platforme za progres, SDA i dalje ima većinu u Općinskom vijeću Hadžići, iako je ovu stranku jučer napustio vijećnik Salko Japalak (SDA). Zauzvrat dobili su fotelju predsjedavajućeg Općinskog vijeća u koju je danas sjeo Almin Bašić, kadar Platforme za progres. O sudbini Hadžićana pored njih odlučuju i vijećnici iz BPS-a i SBiH-a. 

Oglasili se iz OO SDA Hadžići. Printscreen

Prekršen ustav

Na danas održanoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići po drugi put je prekršen Ustav FBiH, Ustav Kantona Sarajevo te Statut Općine Hadžići, tvrde to iz SDP-a.

- Naime pomenutim aktima jasno je definirano da predsjedsvajući i načelnik Općine ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda, odnosno iz reda Ostalih. S obzirom na to da u Općinskom vijeću Hadžići ima izabranih nebošnjaka, današnjim izborom predsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda, prekršen je Ustav Federacije poglavlje VI član 1, Amandman na član 37 Ustava Kantona Sarajevo, te član 28 Statuta Općine Hadžići - saopćili su iz SDP-a. 


Saopćenje SDP-a. Avaz

Politička trgovina

Jasno je da je politička trgovina postala pravilo SDA kao i njihovih političkih podanika (SBiH-a, BPS-a i od danas Platforme za progres), te da se na Ustav i Zakon pozivaju samo onda kada je to u njihovom interesu, navode iz SDP-a.

- Oni koji su se predstavljali dijelom promjena danas su pokazali da su dio onih struktura koji našu državu i općinu drže kao "tamni vilajet". Ostat ćemo fokusirani na djelovanje u interesu građana općine Hadžići, ali svakako i nastaviti pravnu bitku kako bismo građanima pokazali da SDA sa svojim trabantima nije ništa drugačija od onih političkih stranaka koji negiraju ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine - poručili su iz ove stranke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.