NAŠA TEMA

Godina od imenovanja aktuelnog saziva Vlade KS: Šta kažu zastupnici u Skupštini

Ova vlada želi promijeniti politiku u BiH i trenutno to bolje radi od svih drugih, kaže Stojanović

Piše: A. Na.

4.1.2022

Premijer Forto na čelu ove vlade od 5. januara 2021.. ARHIV

Petog januara navršit će se godina od imenovanja aktuelnog saziva Vlade KS, a koju vodi premijer Edin Forto.

Stotine miliona maraka utrošene su u razne projekte, a ministri su se, svaki iz svog resora, pohvalili dobrim poslovnim rezultatima.

Međutim, mišljenja zastupnika u Skupštini KS su podijeljena. Zvonko Marić, šefa Kluba zastupnika SBB-a, kaže da u odlazećoj godini Vlada KS nije ispunila očekivanja SBB-a, koji joj je dao podršku prilikom imenovanja.



Marić: Investicije izostale. ARHIV

Bez pokrića

- Bombastično najavljivane kapitalne investicije potpuno su izostale. Početak izgradnje tunela prema Vogošći, Prve i devete transverzale, zatim longitudinala, potpuno su marginalizirani. Socijalni dijalog sa sindikatima nije vođen na vrijeme. Zatim, spektakularno najavljivani budžet od 1,2 milijarde je na čekanju... Vlada je u prvi plan prenaglašeno stavila sudjelovanje na EXPO-u u Dubaiju i u istom stilu veličala uspješno predstavljanje naše zemlje, ili pak KS, za sada, bez pokrića - stav je Marića.

Drugačijeg mišljenja je zastupnica u Skupštini KS Vildana Bešlija.

Za “Avaz” kaže da je godina iza nas bila zahtjevna i puna izazova. No, kako tvrdi, Fortina vlada je i u takvim okolnostima uspjela postaviti rekorde i podignuti ljestvicu u pravcu ostvarivanja boljeg života za građane KS.

- Posljednja sedmica prošle godine govori u prilog tome. Usvojen je zakon koji omogućava naknade od 1.000 KM za sve porodilje, bez obzira na to jesu li zaposlene ili ne, zatim set zakona iz oblasti saobraćaja kojima se prvi put sistemski uređuje ova oblast u KS. Osim ovih, posebno bih izdvojila i povećanje obuhvata djece u vrtićima i subvencije u iznosu od 200 KM, po čemu smo, također, prepoznati kao lideri u BiH - ističe Bešlija.

Bešlija: Podignuta ljestvica. ARHIV

Pokretač promjena

Zastupnik Igor Stojanović zadovoljan je radom aktuelne vlade, koja je prije godinu najavila da će biti snažan pokretač promjena.

- Ova vlada želi promijeniti politiku u BiH i trenutno to bolje radi od svih drugih. Ja mislim da je to pokazatelj i smjer za naredne izbore u kojem pravcu treba ići ili da bi se uopšte generalno slika politike promijenila u zemlji - kaže Stojanović.

Stojanović: Najbolje radi. ARHIV

Sivro: Neće biti mira za Vladu

Riječi hvale za ovaj saziv Vlade nije imao Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

- Vlada je u 2021. godini pokazala vrlo nizak stepen senzibiliteta i poštovanja prema radnicima u vrtićima i OŠ. Nismo zadovoljni radom imajući u vidu činjenicu da je izostao ozbiljan i odgovoran socijalni dijalog između Vlade i Sindikata. U 2022. godini očekujemo pravdu za prosvjetne radnike, a ukoliko se to ne desi, neće biti mira ni za Vladu. To, jednostavnim rječnikom, znači da će radnici izaći na ulice, zatvoriti vrtiće i OŠ i silom natjerati Vladu da se za pregovaračkim stolom dogovori povećanje plaća - kategoričan je Sivro.


Konaković: Ponosan sam. ARHIV

Konaković: Utihnuli kritičari

- Mislim da su utihnuli i najveći kritičari Vlade i trojke. Protekla godina i njen kraj pokazali su sve kapacitete ovih ljudi koji su marljivo i vrijedno radili 12 mjeseci. Bilo je tu i grešaka i posebno je njihov početak bio turbulentan jer je riječ o vladi u čijem je sazivu više od deset ministara koji se nisu bavili tim poslom. Ova vlada je pokazala kvalitet jer se i o tim greškama raspravljalo otvoreno i nisu bježali od odgovornosti. Ponosan sam na cijeli saziv trojke - zaključio je Konaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.