SKUPŠTINA KS

Usvojen prijedlog zakona o prijavljivanju imovine nosioca javnih funkcija

Ovaj prijedlog nakon rasprave usvojen je sa 21 glasom "za", protiv je bio jedan zastupnik, a suzdržanih pet

S današnje sjednice Skupštine KS. N. Ćorović

Piše: E. Ma.

15.3.2022

Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Ovaj prijedlog nakon rasprave usvojen je sa 21 glasom "za", protiv je bio jedan zastupnik, a suzdržanih pet.

- Ovo je opredjeljenje da se odlučno suprostavimo korupciji, striktne mjere su potrebne - kazala je ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić-Kadenić.

Danas usvojenim izmjenama Zakon je unaprijeđen tako što se, kako ministrica pravde kaže, otklanjaju određeni njegovi nedostaci uočeni kroz dosadašnju provedbu.

- Zakon se mijenja jer se u praksi pokazalo da su određene odredbe nedovoljno precizne. Otklanjaju se neki nedostaci koje je Ured za borbu protiv korupcije iskusio u kontaktu sa Tužilaštvom i postupanju po ovom zakonu. Također se unapređuje i sistem prijavljivanja kroz digitalni obrazac - kazala je ona.

Softić-Kadenić još jednom podsjeća da je ovaj zakon važan alat u prevenciji korupcije te da je Kanton Sarajevo prvi u BiH koji ga je usvojio i počeo primjenjivati.

Senad Hasanović kazao je da preložene izmjene i dopune nisu najadekvatnije.


Kako je moguće ustanoviti da li je neko namjerno ili nenamjerno prikrio svoju imovinu

- Mislim da bi bilo najbolje da ovaj zakon povučemo s dnevnog reda ili da Vlada djeluje amandmanski na prijedlog izmjene i dopune - kazao je Hasanović.

Zvonko Marić (SBB) da ovaj prijedlog ne odgovara životu jer kako je moguće ustanoviti da li je neko namjerno ili nenamjerno prikrio svoju imovinu.

- Koji je to mehanizam, da li se pred sudom to dokazuje? Neću ministrici poricati dobronamjernost, ali trebala je više osjetiti stvarne probleme građana. Specifični su danas odnosi u obitelji. Na koji način onda prijaviti imovinu ako ne kontaktiraju? Nismo mi neko ko vrši njihovu inventuru ako ne živi s nama. To čini još složenijim implementaciju ovog zakona. Mislim da je ovaj zakon pun manjkavosti i ne odgovara ni vremenu ni ambijentu u kojem živimo. Ako postoje porceduralne mogućnosti da se ne izjašnjavamo o ovom zakonu, nego da se poradi proceduralno kako bi se poboljšao kvalitet ovog zakona. Bit će teških posljedica kasnije i zakomplicirat će implementaciju – istakao je Marić.

Haris Zahiragić (SDA) rekao je društveni interes da se ovo sankcioniše ne može postojati sve dok su kriminalci na ulicama i imaju milione. Prihod je samo ono ono što je legalno. Niko neće biti ilegalan na bankovnim karticama. Mene je strah nemam povjerenja u tužilaštvo, da dam mehanizam nekom organu u koje nemam povjerenje. Kad bi tužilaštvo željelo vrlo bi lako utvrdilo imovinu i polittičara i kriminalaca. Postoje posebne istražne radnje. Vrlo se lako to antikoruptivno klupko odmotava. Ovako se to ne rade. Kola se mogu slomiti na nekom slabom zastupniku. Naći će mu se neko predavanje, tužilaštvo će reći otvorili smo istragu. Moramo biti oprezni - istakao je Zahiragić.

Fahrudin Pecikoza je rekao da je prošle godine bio pod lupom antikoruptivnog tima jer mu žena nije prijavila dionicu od 25 KM.

- Ja bih trebao ići u zatvor ako mi supruga zaboravi prijaviti dionicu od 25 KM. Ja zarađujem na sedmičnom nivou na osnovu autorskih ugovora, kao umjetnik. Dobio sam dres Dončića na poklon. Trebam li to prijaviti? Zakon je malo nejasan jer proganja one ljude koje rade legalno i dobijaju novac na račun. Moj svaki dinar je oporezovan. Zaboravit ću prijaviti honorar i šta onda. Predsjednik Suda nije prijavio imovinu u Španiju. Moja kćerka stažira, jednom sam je pitao kolika ti je plata. Ona mi je rekla kakvo ti je to pitanje, to je nepristojno. Imamo ministre koji naprave štetu državi, kantonu, budžetu nekim nelegalnim otkazima. Desetine miliona KM ćemo isplatiti odštetete zbog toga. To je veliki prostor za korupcija. Mi dobrovoljno prijavljujemo koliko vrijedi zemljište, koliko stan. Mi na riječ vjerujemo nekome da stan košta 100.000 KM. Možda ja imam Berbera na zidu koji vrijedi 50.000 KM. Ja jesam za ovaj zakon, ali treba ga precizno napraviti, da ne bi bilo zloupotrebe za političke progone - kazao ej Pecikoza.

Vildana Bešlija (Naša stranka) kazala je da je emotivna diskusija o prijedlogu zakona koji u nazivu nema puno emocije, nije socijalnog karaktera.

Zastupnik SBB-a Dževad Poturak podržao je rad Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, a nakon što je na e-mailove skupštinskih zastupnika uoči ove sjednice stigla fotografija u kojem je prekiržena glava šefa Ureda Erduana Kafedžića koji se etiketira kao neprijatelje Bošnjaka.

Punica nije bliski srodnik

Elvedin Okerić (Narod i pravda) je istakao da smo svjedoci godinama unazad da su nosioci javnih funkcija ulazili u institucije sa malo, a izlazili sa mnogo više sredstava. Predsjedavajući Skupštine KS pozdravio je predložene izmjene navodeći da se neprijavljivanje imovine nosilaca javnih funkcija treba i krivično sankcionirati. Do sada to nije bilo tako regulisano već kao prekršaj.   

- Predugo slušamo da je nemoguće donositi zakone na kantonalnom nivou, nego da trebamo čekati donošenje na federalnom nivou, a sve ukazuje da oni na nivou FBiH rade sve da se ovakvo stanje zadrži. Sve zakonske propise koje smo donijeli pokazali su se opravdanim, svaka marka uložena pokazala se investicijom. Danas je neko od zastupnika spominjao da bi trebalo da se tretiraju kriminalci. Zato imamo SIPA-u,OSA-u, koja bi trebala da se bavi s tim. Ovaj zakon treba da tretira one nosioce javnih funkcija - kazao je Okerić.

Haris Zahiragić (SDA) u šali je naveo još jednu manjkavost predloženog prijedloga zakona.

- Iz bliskih srodnika izostavljena je punica. Vidi se da su ga dvije mlade dame pisale. Prebaciš sve na punicu, punica milioner, vjerujte imali smo i takvih slučajeva u kantonu - naveo je Zahiragić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.