OPĆINA CENTAR

Prvi inkluzivni park u novom ruhu, moći će ga koristiti djeca sa poteškoćama u razvoju

Radovi vrijedni 180.330 maraka

Za izvođača izabrana firma "Babel". Općina Centar

Piše: A. Na.

9.4.2022

U toku je obnova i opremanje mobilijarom parka Jelena Vitas, na uglu ulica Branilaca Sarajeva i Ćemaluša, kao prvog inkluzivnog parka na području općine CentarUkupna vrijednost obnove parka je 180.330 KM.

Za izvođača radova je nakon provedene tenderske procedure odabrana firma „Babel“ sa čijim predstavnikom je potpisan ugovor. 


Jednostruke klackalice

Tokom pripremnih radova uklonjen je stari mobilijar kao i ostala infrastruktura. Novi park je poseban po tome što će mobilijar biti prilagođen i za djecu sa poteškoćama u razvoju. 

Planirano je postavljanje tobogana sa kombinovanim spravama, njihalice, troredne ljuljačke, edukativnih panela, jednostruke klackalice kao i sigurnosne jednostruke klackalice. 

Sadnja drveća

Obnovljeni park će biti osvijetljen modernom LED rasvjetom tako da će se moći koristiti i noću. 

Također je u planu postavljanje novih klupa i kanti za otpatke. Zbog povećane sigurnosti djece svi segmenti za igru će imati gumenu takozvanu antistres podlogu dok će prilazi biti popločani betonskim kamenim kockama. 

Prema projektu u parku će također biti i dio zelene površine oko 300 metara kvadratnih koja će biti hortikulturno uređena što podrazumijeva sijanje nove trave, niskog rastinja i žive ograde. U planu je i sadnja devet novih stabala japanske trešnje što će biti realizovano u saradnji sa Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem „Park“.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.