NOVI GRAD

Na današnji dan prije 30 godina poginuo je heroj Safet Hadžić

Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji "Pretis"

Porodica Hadžić na obilježavanju. Općina Novi Grad

Piše: A. Na.

18.4.2022

Prije 30 godina, na današnji dan, u odbrani domovine poginuo je heroj Safet Hadžić. Rahmetli Safet Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota, koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine. Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji "Pretis", kada je sa grupom patriota pokušao izvući prijeko potrebno naoružanje za odbranu grada Sarajeva od srpsko - crnogorske agresije. U to vrijeme obavljao je dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen - obilježju kod zgrade Općine Novi Grad Sarajevo, danas je obilježena godišnjica pogibije heroja odbrambeno - oslobodilačkog rata, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i Ordena heroja oslobodilačkog rata Safeta Hadžića i njegovih saboraca Nermina Zeljkovića, Seada Velića, Fahrudina Čavčića, Almira Islamovića i Senada Čirića.


 

Odata počast

Kod spomenika šehidima i poginulim borcima Novog Grada i spomenika dvojici heroja odbrambeno - oslobodilačkog rata sa područja Novog Grada okupili su se članovi porodice Hadžić i porodica šehida i poginulih boraca, rodbina, prijatelji i saborci rahmetli Safeta i njegovih saboraca, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti.

Uz postrojavanje pripadnika Jedinice za odavanje počasti Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH i učenjem Fatihe odali su počast legendarnom komandantu, pokretaču otpora odbrane općine Novi Grad Sarajevo i njegovim saborcima, čija će imena ostati zapisana u historiji naše odbrambeno - oslobodilačke borbe.

Cvijeće su položile delegacije Općine i Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, Drugog rendžerskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata, Kantonalnog ministarstva za pitanja boraca, Udruženja „Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka“ KS, Patriotske lige KS, PL Vogošća i PL Novi Grad, Kloordinacije boračkih udruženja Općine Novi Grad, Udruženja armijskih generala, Komisije za obilježavanje značajnih datuma i događaja Općinskog vijeća, Općine Ilidža i političkih partija.


Safetova kćerka

Safetova kćerka Amila Hadžić - Glušac, izrazila je zahvalnost što se danas priča o 30. godišnjici od pogibije njenog rahmetli babe. ,,Svaka godišnjica je teška i budi iznova uspomene. Ja sam bila zaista mala kad je babo preselio, tako da se i ne sjećam određenih stvari. Ali kroz sve ove godine, kroz dobre ljude sam imala priliku da ga upoznam i da budem ponosna da sam upravo ja njegova kćerka. Veliki je broj šehida koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu i trebamo ih se sjećati'', kazala je Amila.

O heroju naše domovine Safetu Hadžiću govorio je Tajib Delalić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Općine Novi Grad Sarajevo. On je kazao da je Safet bio čovjek lijepih osobina, nikada nikome nije zamjerio, uvijek je tražio da budu svi zajedno i svakog čovjeka je cijenio. Zagovarao je svijet jednakih vrijednosti, da svi budemo jednaki u BiH. Istakao je da se o Safetu može govoriti danima, te da njegovo djelo i lik, prevazilaze ono što je danas kazao o njemu. Za Safeta Hadžića važila je izreka “nije velik čovjek po funkciji koju obavlja, nego je velik onoliko kako je obavlja”.

Povodom obilježavanja 30. godišnjice pogibije Safeta Hadžića, u multimedijalnoj sali Općine večeras, u 17 sati, održat će se akademija i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o liku i djelu Safeta Hadžića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.