PRES-KONFERENCIJA

Šteta: Ne postoje tajni ugovori, dali smo informacije koje smo mogli

Javnost treba da zna da postoje i ograničenja i posebni režimi ukoliko se javne nabavke provode po međunarodnim propisima, kao što je ovaj

Šteta na konferenciji za medije. Avaz

Piše: N. Ć.

27.4.2022

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je održao konferenciju za medije zbog projekata finansiranih od strane EBRD-a, a posebno projekt rekonstrukcije tramvajske pruge. On je naglasio kako tajni ugovori sa EBRD-om i izvođačem radova ne postoje, nego su tako predstavljeni u javnosti.

- Ugovore o zajmu potpisuje država Bosna i Hercegovina, a ugovore sa izvođačima radova potpisuje korisnik, u ovom slučaju Ministarstvo saobraćaja. Tako je sa svakim projektom. Svi od njih se provode prema pravilima i procedurama EBRD-a, putem čijeg portala se provodi javna nabavka za svaki od njih, ali i po zakonskim okvirima međunarodnih ugovora i naše države. Nije ovo nikakav poseban slučaj, ista praksa primjenjuje se u svakom kantonu, cijeloj državi, ali i svuda u svijetu. Javnosti smo za projekt rekonstrukcije tramvajske pruge dali informacije koje smo mogli u skladu sa zakonima i pravilima, poput rezultata javne nabavke, vrijednosti ugovora, svih informacija koje se tiču praćenja postupka - istakao je ministar Šteta.


S pres-konferencije. Avaz

Naglasio je kako bi dostavljanje pojedinosti iz ponuda ostalih izvođača ili cjelokupnog ugovora dovelo do toga da država bude ugrožena zbog povreda principa povjerljivosti.

- Na ovaj način štitimo državu BiH i građane radeći po zakonima i pravilima. Razumijem da se shodno Zakonu o slobodi pristupa informacijama trebaju dostaviti informacije, kako smo i uradili. Međutim, javnost treba da zna da postoje i ograničenja i posebni režimi ukoliko se javne nabavke provode po međunarodnim propisima, kao što je ovaj, tako da su i BiH i svi njeni nivoi vlasti dužni poštovati međunarodne standarde koje propisuju takve međunarodne institucije, kao i zakonske regulative BiH i ugovornu stranu nekog ugovornog odnosa - dodao je Šteta.



Šteta: Poštivanjei međunarodnih standarde. Avaz

Svi ugovori EBRD-a u BiH imaju jednak status, kriterij za izbor najboljeg ponuđača je bio najniža cjenovna ponuda, a konzorcij dvije kineske kompanije su dostavile svu potrebnu dokumentaciju koja je tenderom EBRD-a tražena.

- Preuzeo sam izuzetno odgovornu funkciju i ponašam se u skladu s tim. Mi nastavljamo raditi u skladu sa zakonima i pravilima. Bit će teško to prihvatiti, posebno onima koji nisu navikli na takav rad, a koji svakodnevno pokušavaju osporiti svaki, pa i najmanji pokušaj da ovdje konačno nešto krene na bolje, nakon toliko godina - zaključio je Šteta.

Građanima Kantona Sarajevo je poručio da će interes svih građana nastaviti biti u fokusu djelovanja ovog Ministarstva.

Odgovarajući na pitanje novinara o ugovoru s kineskom kompanijom koja je dobila posao na rekonstrukciji tramvajske pruge, a koja je imala niz nesreća i probijenih rokova u nekim zemljama, Šteta je rekao kako reference koje vrijede po EBRD-ovim ugovorima je da unatrag pet godina od objave tendera dostave dokumentaciju da li su imali sudskih sporova. Naveo je i to kako su poslali upite kompaniji za sva sporna pitanja.

Pozvao je građane da prate portal javnih nabavki jer će uskoro biti objavljen i tender za izgradnju pruge do Hrasnice na koju se, kako je rekao, čeka 50 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.