SARAJEVO

Ministar Vranić posjetio danas Opću bolnicu: Evo kakvo je stanje zatekao

Najviše pacijenata ima na Kabinetu za ortopediju i Kabinetu za vaskularnu hirurgiju

Vranić s direktorom Gavrankapetanovićem tokom obilaska Opće bolnice. Vlada KS

Piše: E. Ma.

25.5.2022

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Haris Vranić posjetio je danas Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, gdje je bio u pratnji Ismeta Gavrankapetanovića, direktora ove zdravstvene ustanove. Ministar je obišao Odjeljenje za radiološku dijagnostiku, Odjeljenje za fizikalnu medicinu i terapiju, Odsjek za nuklearnu medicinu i Odsjek za gastroenterologiju te bolničke kabinete.

Direktor je upoznao ministra Vranića sa radom Opće bolnice i planovima za naredni period, te o poduzetim koracima da ova ustanova preraste u kantonalnu bolnicu. Zahvalio je ministru Vraniću na posjeti i na podršci koju Ministarstvo daje ovoj ustanovi.


Lista čekanja

Na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku ministar je upoznat s tim da je lista čekanja na pregled za magnetnu rezonancu (MRI) do tri mjeseca, te da su u funkciji oba MRI aparata.

Obilazak je nastavljen na Odjeljenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, u kojem hospitalni i kabinetski dio rade u punom kapacitetu. Istaknuto je kako pacijenti mogu dobiti usluge na jednom mjestu, a cijeli proces liječenja je zaokružen.

Na Odsjeku za nuklearnu medicinu istaknuto je kako se svaki dan pregleda više od 50 pacijenata, a na ovom odsjeku se nalazi i sofisticirani aparat tkz “dvoglava kamera“, pomoću koje se vrši široki spektar pregleda.

Tokom obilaska kabineta ministar Vranić se uvjerio o velikom broju pacijenata, te da ih je najviše na Kabinetu za ortopediju i Kabinetu za vaskularnu hirurgiju.


Rade liftovi

Posjeta je završena sa obilaskom Odsjeka za gastroepatologiju, koje je napravilo veliki iskorak u svom radu uvodeći nove procedure kao što su endoskopska retrogradna holangio-pankreatografiju- ERCP i terapijski endoskopski ultrazvuk – EUS.

Tokom posjete ministar Vranić je koristio i bolničke liftove uvjerivši se da su ispravni.

- Ministarstvo zdravstva će stajati na raspolaganju za dalju saradnju i razvoj ove zdravstvene ustanove, te se nadam da će se uskoro transformisati iz opće u kantonalnu bolnicu - kazao je Vranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.