SARAJEVO

Na sjednici Senata Opće bolnice prezentirani impresivni rezultati rada ove zdravstvene ustanove

Broj pruženih usluga na ovom odjelu u proteklih devet mjeseci premašio je 80 hiljada

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš". OPĆA BOLNICA

A. O.

15.11.2022

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas je održana sjednica Senata ove zdravstvene ustanove kojoj su prisustvovali i šefovi bolničkih odjela.

Prim. dr. Željko Ler, predsjednik Senata je iskazao žaljenje što nisu urodili plodom nastojanja da se Opća bolnica transformiše u kantonalnu te je izrazio nadu da će nova vlast u Kantonu Sarajevo završiti započeti posao.

Potom se prisutnima obratio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, najprije se zahvalivši uvaženim senatoricama i senatorima na dosadašnjoj saradnji te svim uposlenicima na predanom radu.


Tokom održanog obraćanja. OPĆA BOLNICA

Ovom prilikom direktor Gavrankapetanović je prezentirao izvještaju o radu u 2022. godini. U izvještaju je pored ostalog naglašeno da je u odnosu na raniji period broj prijema na bolničko liječenje porastao skoro za duplo i da je u prvih devet mjeseci ove godine u Općoj bolnici bilo na hospitalizaciji 12.428 pacijenata, a da je broj pruženih zdravstvenih usluga na bolničkim kabinetima narastao na više od milion ( 1.113.437)

Liste čekanja su smanjene na svim odjelima, a zapažen rezultat je ostvaren na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku. Broj pruženih usluga na ovom odjelu u proteklih devet mjeseci premašio je 80 hiljada. 

Slična situacija je i na Urgentnom centru, Kabinetu za ortopediju, Kabinetu za ginekologiju i akušerstvo, Kliničkoj laboratoriji, ali i na drugim bolničkim odjelima.


Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović tokom obraćanja. OPĆA BOLNICA

Kao veliki uspjeh u ovogodišnjem radu direktor Gavrankapetanović je istakao iskorak koji je napravljen na odjelu za gastroenterologiju, gdje su uvedene tri visoko sofisticirane procedure čime je značajno poboljšana dijagnostika i tretman bolesti probavnog trakta te brže i efikasnije liječenje naših pacijenata.

Podsjetio je da je Opća bolnica prva u regionu uvela Motornu spiralnu enteroskopiju, Interventni endoskopski ultrazvuk te samostalan rad zahvata ERCP- metodom.

Kako bi odgovorili zahtjevima pacijentica i približili se kvalitetom usluge razvijenim zemljama, anesteziolozi i ginekolozi Opće bolnica omogućili su bezbolni porod dostupan 24 sata, a otvorena je i Ambulanta za terapiju boli.


Nove metode

U ovoj godini je uveden je "zlatni sat" u saradnji sa Centrom za srce i zajedničko zbrinjavanje pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom.

Na Odjeljenju za ortopediju ponovo se rade operacije ugradnje vještačkog koljena, ugrađuju se proteze najnovije generacije, a ortopedski tim je počeo raditi i operaciju skolioze uz pomoć novog uređaja za neuromonitoring, kojim se prati funkcija kičmene moždine tokom operativnog zahvata.

I na Odsjeku za kardiologiju su uvedene dvije nove metode: Stres dobutaminska ehokardiografija (DSE), a otkriva aterosklerotska bolest koronarnih arterija.

Pored toga je otvorena Dnevna bolnica za onkološke, dijabetološke, gastroenterološke i druge pacijente koji u bolničkim uslovima i pod nadzorom ljekara i medicinskih sestara mogu dobiti svoju terapiju i nakon par sati otići kući.

Medicinskih tim odjela za otorinolaringologiju je počeo raditi endoskopske operacije sinusa FESS, uz superviziju mr. sci. dr. Hasana Altumbabića, specijaliste otorinolaringologije sa UKC Tuzla, a na pedijatriji je uvedena nova metoda- rana detekcija poremećaja sluha kod novorođenčadi, a koja povećava šanse za izliječenje.


Planovi za narednu godinu

Od planova za narednu godinu izdvojeni su sljedeći projekti:

Formiranje Veteranske bolnice , odjela Onkologije gdje bi se aplicirala kemoterapija pacijentima oboljelim od malignoma probavnog trakta i melanoma, otvaranje i opremanje Fonijatrijskog kabineta, kadrovsko popunjavanje i uvođenje novih usluga na Mikrobiologiji te osnivanje Kliničke farmakologije.

Od građevinskih radova planirana je adaptacija i preseljenje specijalističko- konsultativnog segmenta ginekologije na II sprat Upravne zgrade kojim će se omogućiti adekvatnija usluga u primjerenijim uslovima, adaptacija hiruške intenzivne njege-formiranje Jedinice za centralni monitoring pacijenata po najsavremenijim principima, rekonstrukciju odjela za Patologiju, popravka liftova i vešeraja.

Senat Opće bolnice je pozdravio impresivne rezultate rada i veliki iskorak koji je napravljen u radu ove zdravstvene ustanove kao i planove za naredni period.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.