U KUĆI ZNANJA

Održana svečana promocija softvera učenika Druge gimnazije Sarajevo

Softver je nastao prvenstveno kao rezultat praktične primjene teorijskog znanja

Sa održane promocije. DRUGA GIMNAZIJA SARAJEVO

A. O.

30.7.2022

U "Kući znanja" Druge gimnazije Sarajevo jučer je u 10 sati održana promocija prvog školskog menadžment softvera kojeg su kreirali sjajni i talentovani učenici Druge gimnazije Sarajevo. 

Mentor projekta Adnan Šalaka istakao je da je izrada softvera nastala iz prvobitne ideje da se potiče i praktično pokaže sav raskoš talenata i kreativnosti koju mladi programeri naše škole iz godine u godinu pokazuju na svim nivoima obrazovanja. 

Softver je nastao prvenstveno kao rezultat praktične primjene teorijskog znanja, čime Drugu gimnaziju zasigurno i ovim putem vodimo ka onome što škole 21. vijeka trebaju biti.


Digitalne arhive

Ovaj produkt naziva DMS, ili Document Management System, ima za cilj da ostvari čišće i providnije linije komunikacije u samoj školi, kao i da osposobi digitalne arhive podataka, smanji količinu potrošenog papira za printanje i smanji troškove škole.

Projekat je prvi od mnogih inicijativa IT Kluba @2G, osnovanog unutar škole tek prošle školske godine, a koji je u veoma kratkom roku omogućio učenicima da razviju sve potrebne sposobnosti za softverski razvoj na profesionalnom nivou.


Uspješna realizacija

Učenici na čelu sa arhitektom projekta Ahmedom Haračićem radili su, pod mentorstvom profesorice Tine Alibašić i profesora Adnana Šalake, na uspješnoj realizaciji ovog projekta.

Direktor škole Seid Alibegović istakao je da je zahvaljući uspješnim rezultatima koje je IT Klub postigao informatička firma ZIRA Ltd. donirala 17 računara za IT HUB Druge gimnazije Sarajevo koji se uskoro otvara, što bi trebalo olakšati rad učenika u budućim izazovima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.