SKUPŠTINA KS

Erduan Kafedžić za "Avaz": Ulazimo u oštru borbu protiv korupcije, slijede sankcije

Osigurana je i pravna zaštita osobama koje prijavljuju korupciju u institucijama

Kafedžić: Sistemska prevencija, suzbijanje i borba. Avaz

Piše: E. Maslo

30.8.2022

Skupština Kantona Sarajevo (KS) je na jučerašnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS, kojim su regulirane tri oblasti u borbi protiv korupcije - sukob interesa, zaštita prijavitelja korupcije i jačanje integriteta u institucijama javnog sektora.

Usvajanje ovog prijedloga zakona izglasalo je 25 zastupnika Skupštine, dok nije bilo suzdržanih niti onih koji su protiv.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić u izjavi za „Avaz“ kazao je da je donošenjem ovog zakona regulirano pitanje sukoba interesa nosilaca javnih funkcija u KS. On je rekao da će se Ured oštro boriti protiv korupcije i da slijede sankcije u slučaju neprovođenja ovog zakona.


Sukob interesa

- Ured utvrđuje postoji li sukob interesa u konkretnim situacijama i za konkretnu javnu funkciju te o tome odlučuje. U slučaju kada Ured utvrdi postojanje sukoba interesa, nadležan je za izricanje sankcije nosiocu javne funkcije koji je u utvrđenom sukobu interesa. Donošenjem ovog zakona osigurana je zabrana vršenja nespojivih javnih funkcija nosiocima javnih funkcija u KS - naveo je Kafedžić.

Kako je istakao, osigurana je i pravna zaštita osobama koje prijavljuju korupciju u institucijama.

- Zabranjeno je institucijama u KS stavljati osobe koje prijavljuju korupciju u nepovoljan položaj u vezi s prijavom korupcije, a zbog kojeg može imati štetne posljedice. Donošenjem ovog zakona stvoren je okvir za jačanje integriteta u institucijama u KS, na način da ove institucije imaju zakonsku obavezu da unutar njih izvrše procjenu radnih procesa i poslova podložnih koruptivnim aktivnostima i procjenu određenih radnih mjesta te da shodno tome utvrde konkretne mjere kojima se preveniraju i otklanjaju mogućnosti nastanka i razvoja korupcije i da na taj način osiguraju povjerenje građana u rad institucija Kantona Sarajevo - istakao je on.

Podsjetio je i da su u KS već uspostavljeni značajni mehanizmi za prevenciju i otklanjanje mogućih oblika korupcije i koruptivnih aktivnosti, koje Ured provodi u okviru djelokruga rada i nadležnosti koje ima, a koje se prvenstveno odnose na postupke zapošljavanja, imenovanja, javnih nabavki, prijave imovine nosilaca javnih funkcija, provođenja javnih oglasa i konkursa, dodjele novčanih sredstava iz budžeta Kantona Sarajevo putem poticaja i transfera.

- Ovim zakonom uspostavljen je jedan sveobuhvatan, cjelovit i jedinstven antikoruptivni sistem, koji omogućava sistemsku prevenciju, suzbijanje i borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo - zaključio je Kafedžić.


Burna rasprava

Na sjednici Skupštine ovaj zakon je jednoglasno usvojen, no rasprava je bila burna. Jasmina Biščević-Tokić (SDA) rekla je da se radi o populističkom zakonu te je podsjetila na amandman Udruženja za borbu protiv korupcije „Transparency International“ u Bosni i Hercegovini (TIBiH), koji je, kako je kazala, sublimirao i ustvrdio da ovaj zakon uređuje nekoliko različitih materija te da su oni mišljenja da se jednim zakonom ne može urediti toliko različitih oblasti.

Zastupnik u Skupštini Mirza Čelik (DF) naveo je da ovaj zakon treba tretirati i imenovanje u upravljačkim strukturama u KS, a Igor Stojanović (SDP) podsjetio je da KS i sada plaća desetine miliona KM na osnovu presuda zbog nelegalnog smjenjivanja, jer su se radnici često tjerali s posla zbog političkih pritisaka.

Tokom obraćanja javnosti, ministrica Darja Kadenić-Softić kazala je da je zakon u odnosu na tekst nacrta pretrpio značajnije izmjene u prijedlogu, a da je najvažnija ona koja se odnosi na tijelo koje postupa i koje je ovlašteno da provodi zakon.

- U prvobitnoj verziji je bilo predviđeno da se formira komisija za utvrđivanje sukoba interesa, međutim, nakon analize svih primjedbi koje su na to rješenje pristigle u javnoj raspravi, odlučili smo se da ovu nadležnost damo Uredu, kao instituciji koja je već formirana - rekla je ona.

Predviđeno je da primjena ovog zakona započne 1. januara 2023. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.