KAMPANJA U JEKU

Kako se približavaju izbori političari se "razmahali" velikim projektima: Mjesec fotografiranja i presijecanja crvenih vrpci

Općinski načelnici i predstavnici Vlade KS utrkuju se u obilascima gradilišta, praćeni bljeskovima fotoaparata

Šteta u probnoj vožnji tramvajem. VLADA KS

Piše: E. Maslo

7.9.2022

Otkad je počela predizborna kampanja 2. septembra, tako je sve više najava o otvaranju novih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo. Općinski načelnici i predstavnici Vlade KS utrkuju se u obilascima gradilišta praćeni bljeskovima fotoaparata, dok presijecaju crvene vrpce i predočavaju ambiciozne planove razvoja.


165 mjesta

Tako je baš sada, nakon dugogodišnje izgradnje, Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad, svečano otvorio bazen na Dobrinji, a ulaz će u septembru biti besplatan. Najavio je Efendić i da će radovi biti nastavljeni i nakon otvaranja vanjskog bazena. Riječ je o izgradnji kotlovnice, nabavci i ugradnji sportske i druge opreme.

I Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS, jučer se pohvalio skorom završetku nove garaže kod Hitne pomoći. Na taj način trebala bi konačno biti završena trakavica o izgradnji ovog objekta u Kolodvorskoj ulici koji su građani trebali koristiti već dvije godine. Iako se radi o značajnom kapitalnom projektu, kako se ispostavilo tokom radova, nadležni nisu na vrijeme riješili administrativno-pravne obaveze za izmještanje podzemnih instalacija komunalnih preduzeća.

Prema riječima Štete, ova garaža posjeduje ukupno 165 parking mjesta i uskoro će biti dostupna svim građanima.

- Protekle godine zatekli smo veoma loše stanje na ovoj garaži. Bio je zastoj i činilo se kao da je situacija nerješiva. Međutim, uz zajedničko djelovanje s Općinom Novo Sarajevo i Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo našli smo rješenja kako bismo nastavili graditi. Radovi su u završnoj fazi. Nema stajanja - poručio je slavodobitno jučer Šteta.

Pompezno Šteta najavljuje i skori završetak dionice na izgradnji tramvajske pruge od Ilidže do Čengić-Vile, kao da je plaćena iz njegovog džepa, a ne novcima građana, a o ostavci koju je najavio, ukoliko se do septembra građani ne budu vozili ovom dionicom pruge, ni riječi.


Nakon višegodišnje izgradnje završen bazen na Dobrinji. OPĆINA NOVI GRAD SARAJEVO

Ubrzani radovi

Iako se radi ubrzano na ovoj dionici, pa čak je Šteta imao i probnu vožnju, još nije poznat datum kada će se Sarajlije konačno moći voziti tramvajem od Čengić-Vile do Ilidže.

Također, u svim općinama, u brojnim ulicama, izvode se iskopavanja, prekopavanja, asfaltiranja, rekonstrukcije vodovodnih i sanitarnih mreža... Tek je počela kampanja, pa neće biti iznenađenje ukoliko do kraja mjeseca budu realizirani još neki veliki projekti na koje se čeka već godinama.

Podsjetimo, građani BiH 2. oktobra će na općim izborima birati novi saziv Predsjedništva BiH, entitetske parlamente, državni parlament i nove sazive kantonalnih skupština.

Trenutni izgled garaže u Kolodvorskoj ulici. AVAZ

Je li moglo ranije

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić donio je novi Pravilnik kojim će se nakon dugogodišnje agonije riješiti pitanje dugih lista čekanja. Ipak, neki građani na društvenim mrežama pitali su se je li do ovoga moglo doći i ranije, a ne u jeku kampanje.

- Radite u kontinuitetu, a ne pred izbore – jedan je od komentara na društvenim mrežama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.