KADROVSKA RJEŠENJA

U igri za premijersku fotelju u Kantonu Sarajevo nekoliko imena

Forto i prije izbora izrazio želju da ostane na ovoj funkciji, Efendić želi, ali uz stabilnu većinu, Šteta nema ništa protiv, iz NiP-a smatraju da oni zaslužuju ovu fotelju

Edin Forto, Semir Efendić. Avaz

Piše: E. Maslo

7.10.2022

Još se sumiraju rezultati općih izbora koji su održani u nedjelju, 2. oktobra, a u javnosti se već špekulira ko bi mogao biti premijer Kantona Sarajevo. Pojedini su i prije izbora izrazili želju za ovom foteljom, prije svih Edin Forto, aktuelni premijer (Naša stranka), Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad (Stranka za BiH), te Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari Grad.


U interesu građana

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da bi aktuelni ministar saobraćaja KS Adnan Šteta bio odličan premijer KS, a ovo je jučer komentirao i Šteta, koji je rekao da je trenutno ministar, ali šta god bude radio, bit će u interesu građana i povjerenja koje su dali njemu i SDP-u na izborima, te da su to njegove ambicije.


Šteta: Prijedlog SDP-a. Facebook

- Trebamo prvo sjesti i vidjeti broj mandata te hoće li još neko s nama biti u koaliciji. Ima tu dobrih kandidata na svim stranama, premijer je samo jedan i on je prvi među jednakima - rekao je Šteta.

S obzirom na to da još nije sigurno hoće li NES imati ijednog zastupnika u Skupštini KS, mala je vjerovatnoća da Hadžibajrić sjedne u premijersku fotelju.

No, i Narod i pravda, s obzirom na izborni rezultat u KS, neće odustati od ove pozicije, najavio je to lider stranke Elmedin Konaković. On je istakao i da će nakon zvanične objave rezultata s partnerima razgovarati o konkretnim prijedlozima za funkciju premijera Kantona Sarajevo te da će to biti uvjetovano i formiranjem vlasti na višim nivoima.


Konaković: Prvo programi. Facebook

- Prioritetno nam je da razgovaramo o novim programima, novim načelima i principima te o tome šta je dobro urađeno do sada. O imenima ćemo na kraju. U Narodu i pravdi ima dosta kvalitetnih ljudi koji bi mogli obnašati ovu funkciju, a izborni rezultati nam daju to za pravo. Rješavat ćemo to i na nivou države, Federacije, i u svim kantonima, ali kadrovska rješenja ostavit ćemo za kraj - rekao je Konaković.

U igri je i Efendić, koji je rekao da je njegov uvjet da bude premijer to da postoji stabilna skupštinska većina. Mnogi smatraju da bi Stranka za BiH, s obzirom na izborni rezultat, mogla biti presudan tas na političkoj vagi prilikom formiranja nove vlasti u KS. SDA se nije oglašavala o mogućim koalicijama i konkretnim prijedlozima za premijera.


Najviše glasova

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije, na osnovu 86 posto prebrojanih glasova, u vodstvu je NiP sa 18,71 posto glasova.

Slijede SDA sa 18,59 posto, a poslije njih i SDP sa 15,60 posto, te Stranka za BiH sa 12,37 posto glasova.

Značajno je i to što je NES prešao izborni prag s 3,01 posto glasova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.