SJEDNICE

Skupština KS usvojila Zakon o vodama: Rješavanje dugogodišnjeg problema nelegalnih vodovoda

Konačno će se ubrzati procesi izdavanja vodnih akata, a samim tim i dobijanje neophodnih dozvola za gradnju koje se zbog obimnosti zahtjeva u Ministarstvu privrede čekaju duže nego je to prihvatljivo, poručio je Delić

Adnan Delić. Avaz

Piše: E. Ma.

31.10.2022

Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o vodama Kantona Sarajevo usvojen je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo sa 24 "za", a nije bilo suzdržanih ni onih zastupnika koji se protive.

Kako je rekao ministar privrede Adnan Delić, donošenjem Zakona o vodama konačno će se ubrzati procesi izdavanja vodnih akata, a samim tim i dobijanje neophodnih dozvola za gradnju koje se zbog obimnosti zahtjeva u Ministarstvu privrede čekaju duže nego je to prihvatljivo. 

Osim toga, novi zakon omogućit će i rješavanje dugogodišnjeg problema nelegalnih vodovoda koji nisu u sistemu i samim tim veliki su izvor zaraza u pojedinim sarajevskim naseljima. 

Također, ove izmjene će regulirati prioritet upravljanja akumualcijama koje nisu prioritetno namijenjene za vodosnadbijevanje i koje će se, u nedostatku vode za piće ili protivpožarnu zaštitu, prioriteno koristiti za vodosnabdijevanje stanovništva i pritivpožarnu zaštitu, pa tek onda za druge namjene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.