TROJKA IMA VEĆINU

U petak konstituirajuća sjednica Skupštine KS: Vlast i u KS bez SDA?

Postupat ćemo u skladu s dogovorima na federalnom nivou, ali zasad nema ništa zvanično, kazao je Okerić

S jedne od ranijih sjednica: Čeka se potvrda CiK-a. Fena

Piše: E. Ma.

9.11.2022

Konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, prema informacijama „Avaza“, bit će održana u petak.

Kako nam je rekao Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS, o terminu će razgovarati nakon što Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) izda uvjerenja o dodjeli mandata, što bi se moglo desiti i danas. Kako nam je rekao Okerić, u skladu s Izbornim zakonom BiH, skupštine kantona se moraju konstituirati najkasnije deset dana od objave konačnih rezultata izbora.

Sedam stranaka

Prema posljednjim podacima o rezultatima općih izbora, Skupštinu Kantona Sarajevo će činiti sedam stranaka.

Najveći broj mandata, po sedam, osvojili su Stranka demokratske akcije (SDA) i Narod i pravda (NiP), a šest mandata pripalo je Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Četvrta na listi je Stranka za BiH (SBiH), koja će imati pet zastupnika, jednako kao i Naša stranka (NS).

U Skupštinu Kantona Sarajevo će još i koalicija Demokratska fronta/Građanski savez (DF/GS) sa četiri zastupnika te stranka Za nove generacije, koja će imati jednog zastupnika.



U interesu građana

Stranke trojke (SDP, NiP i Naša stranka) koje su činile vlast u prethodnom mandatu već imaju potrebnu većinu od 18 ruku. Okerić je rekao da trojka ostaje na okupu, a što se tiče proširenja koalicije, još nema zvanične potvrde. Ukoliko im se pridruže zastupnici Stranke za BiH i Damir Marjanović (Za nove generacije), što je izvjesno, to bi značilo da bi okupili 24 zastupnika, nasuprot devet iz SDA i DF-a.

- Postupat ćemo u skladu s dogovorima na federalnom nivou, ali zasad nema zvaničnog dogovora i potvrde o proširenju koalicije. Trojka će svakako nastaviti gdje je i stala te raditi u interesu građana - naveo je Okerić.

Dnevni red konstituirajuće sjednice Skupštine KS. FACEBOOK

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.