KANTON SARAJEVO

Zrak i danas vrlo nezdrav, značajnije poboljšanje očekuje se u kasnim noćnim satima

Zabilježene visoke koncentracije zagađujućih PM10 čestica

Zrak je trenutno vrlo nezdrav za cjelokupnu populaciju. Avaz

A. Č. / Fena

8.1.2023

Na svim mjernim stanicama u Kantonu Sarajevo i od jutros se bilježe visoke koncentracije zagađujućih PM10 čestica, a loš kvalitet zraka zadržat će se i tokom dana. Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka se očekuje od večeras u kasnim noćnim satima.

Prema podacima sa mjernih stanica, zrak je trenutno vrlo nezdrav za cjelokupnu populaciju te se preporučuje smanjeno kretanje kao i izbjegavanje fizičkih aktivnosti na otvorenom.


Lošijem kvalitetu zraka posljednjih dana pogoduju intenzivni i nagli temperaturni obrati, posebno u jutarnjim i večernjim satima, koji uzrokuju nakupljanja zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere, kao i pojačane emisije iz kućnih ložišta, saobraćaj, ali i stabilne vremenske prilike, kao i geografski položaj i slabija strujanja zraka u nižim kotlinskim dijelovima gdje su bilježene najveće koncentracije zagađujućih materija.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana očekuju se nestabilne vremenske prilike, uz padavine, praćene jakim vjetrom i bez temperaturne inverzije, koje će dovesti do značajnog poboljšanja kvaliteta zraka.

Koncentracije zagađujućih materija u zraku se kontinuirano prate, a po sticanju uslova, bit će stavljene van snage interventne mjere - saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.