MINISTAR ZDRAVSTVA KS

Vranić o čekanju na zdravstvene usluge: Svugdje u svijetu se čeka, pa tako i kod nas

Morate prihvatiti odgovor da ne postoji magični štapić koji će građanima omogućiti da u roku od sedam dana dobiju savršen zdravstveni sistem, rekao je

TV Sa

S. S. / TV SA

18.1.2023

Gost emisije Špica na TV SA bio je ministar zdravstva KS, Haris Vranić, gdje je govorio o preopterećenosti zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo te nastojao dati odgovor na pitanje je li bolja organizacija neophodna.

Kako kaže ministar Vranić, neophodna je bolja organizacija cjelokupnog zdravstvenog sistema da bi se postigla reorganizacija zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

Ne postoji idealan sistem

Šta se konkretno radi na poboljšanju organizacije na nivoima domova zdravlja i o problemu predugog čekanja na zdravstvene usluge, ministar tvrdi da ne postoji idealan sistem i da se u svim zdravstvenim sistemima svijeta čeka, pa tako i kod nas.

- Naravno da postoji preopterećenost ljekara, naravno da postoji potreba za obnavljanjem kadra i zapošljavanjem novog kadra, mora se sve uskladiti - tvrdi ministar.

Kada je riječ o ukidanju prakse naručivanja terapije putem telefona u ambulanti Trg heroja, dok u drugim ambulantama to nije slučaj, Vranić kaže da je sve stvar menadžmenta.

Tražit će se da uputnice budu u elektronskoj formi

 - Mi smo sada odredili da ćemo tražiti od svih zdravstvenih ustanova da se uputnice za specijaliste ili bilo koju vrstu usluge da se pišu samo u elektronskoj formi, ne postoje više pisane forme - pojašnjava ministar.

Kako kaže, ne može ministarstvo “ići od ambulante do ambulante” i pitati zašto neki ljekar ne piše uputnicu elektronski ili ne produžava terapiju.

- Morate prihvatiti odgovor da ne postoji magični štapić koji će građanima omogućiti da u roku od sedam dana dobiju savršen zdravstveni sistem - zaključio je ministar zdravstva KS na temu reorganizacije zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.