O POSKUPLJENJU VODE

Iz ViK-a za "Avaz": Trenutna cijena je neodrživa, konačnu odluku daje Vlada KS

“Vodovod i kanalizacija” se ne finansira sredstvima iz Budžeta Kantona Sarajevo već isključivo svojim sredstvima

Najavljena korekcija cijena. ViK

17.2.2023

Rast cijena usluga koje pruža „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) je neminovna, jer je trenutna cijena neodrživa i neekonomska te onemogućava da preduzeće posluje u skladu s potrebama građana, naveli su iz ViK-a za portal "Avaza".

- U prethodnom periodu došlo je do povećanja troškova poslovanja ViK-a zbog povećanja cijena troškova održavanja sistema, povećanja cijena električne energije, nabavke materijala, rezervnih dijelova, radova i usluga za potrebe funkcionisanja vodovodnog i kanalizacionog sistema. Podsjećamo, “Vodovod i kanalizacija” se ne finansira sredstvima iz Budžeta Kantona Sarajevo već isključivo svojim sredstvima, uglavnom od naplate računa za vodu i odvodnju – navode iz ViK-a za portal "Avaza".

Cijene po kategorijama 

Prva kategorija su oni koji troše do pet kubika i trenutna cijena za njih je 0,70 KM.

Druga kategorija su oni koji troše od pet do 30 kubika i trenutna cijena za njih je 0,84 KM.

Treća kategorija su oni s najvećom potrošnjom, više od 30 kubika i trenutna cijena za njih je 1,17 KM.

Prema dokumentima, koji nisu ni ovjereni ni potpisani, a koje je objavio zastupnik u Skupštini KS Muamer Bandić, ViK predlaže da se cijena vode izjednači za sve kategorije na 1,08 KM.

Ipak o ovom prijedlogu prvo treba da da mišljenje radno tijelo koje je u junu prošle godine formirala Vlada Kantona Sarajevo. Potom to tijelo preda mišljenje resornom ministarstvu koje proslijeđuje na Vladu Kantona Sarajevo.

Šta će Vlada KS odlučiti

Konačnu odluku daje Vlada KS. Kako je za "Avaz" objasnio ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, Vlada može da prihvati ili da odbije prijedlog o poskupljenju. Također, može da prihvati djelimično, kao i da sufinansira tu odluku.

Podsjećamo, Vlada je još u julu formirala neovisno tijelo koje dostavlja mišljenje i prijedloge o korekcijama cijena, bilo da se radi o "Vodovodu i kanalizaciji", "Sarajevogasu", "Toplanama" ili nekom drugom preduzeću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.