OTKAZANA SJEDNICA

Predsjedavajuća OV Novo Sarajevo Danijela Šahat za "Avaz": Vijećnici da se vode statutom, ustavom i zakonskim aktima

Zbog odgađanja sjednice građanima je oduzeto pravo da budu birani u savjete mjesnih zajednica, privrednicima pravo da zarade plaće, ističe Šahat

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Danijela Šahat: Nadam se da će kod vijećnika koji opstruiraju rad prevladati ljudskost. Općina Novo Sarajevo

N. Čvoro

19.9.2023

Sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo koja je bila zakazana za danas nije održana treći put zaredom. Predsjedavajuća Općinskog vijeća Danijela Šahat za portal "Avaza" je prokomentirala opstrukcije u radu Vijeća, probleme koji se nagomilavaju i odgovornost vijećnika.

Na prošloj sjednici 11. septembra, za kada je bio zakazan nastavak julske sjednice, nije usvojen dnevni red. Sjednica je zakazana za danas radi bitnih odluka koje su bile na dnevnom redu. 

Problem ugovori s privrednicima

- Između ostalog, veliki problem su privrednici koji čekaju da dobiju ugovore o zakupu poslovnih prostorija da bi pokrenuli poslove. Na šta čekaju već tri-četiri mjeseca. Zatim smo na dnevnom redu imali i odluku o izmjeni odluke o raspisivanju izbora za savjete mjesnih zajednica - rekla nam je Šahat. 

Kako kaže, problem su i izbori za savjete mjesnih zajednica koji su trebali biti održani 17. septembra. Međutim, i taj rok je probijen. Općinska izborna komisija nije provela izbore. Odluka o pomjeranju izbora također je bila na dnevnom redu koji nije usvojen. 

- Građanima smo oduzeli pravo da budu birani u savjete mjesnih zajednica, privrednicima pravo da zarade plaće, a mi nastavljamo tri puta zato što je neko ljut zbog smijenjenog rukovodstva. Danas smo imali 14 vijećnika za, tri suzdržana i jednog protiv. Dovedeni smo u situaciju da opet moramo zakazivati sjednicu, a redovna sjednica je zakazana za sljedeći četvrtak. Hoćemo li sastavljati obje sjednice, ne znam. Gubimo previše vremena na ovim stvarima zato što neko ne želi podržati dnevni red jer je smijenjen s rukovodstvom – ističe Šahat.

Odgovornost prema građanima

Prema riječima predsjedavajuće OV, danas su sjednicu opstruirali vijećnici NiP-a i jedan samostalni vijećnik koji je bio suzdržan. 

- Bilo je vijećnika što su kasnili iz opravdanih razloga, ali u obavezi nam je da podržimo dnevni red. Po tačkama dnevnog reda može politika da prevladava da li ćete nešto podržati ili ne. Ovdje se pokušava dokazati da je smjena rukovodstva bila potpuno pogrešna. Ja nisam ovdje sama kao predsjedavajuća, ja imam ovdje još 30 vijećnika iza sebe i mi svi trebamo da imamo punu odgovornost prema građanima, a ne da prebacujemo lopticu je li 16 vijećnika većina ili nije. U svakom slučaju, 16 vijećnika nije vijeće, 31 jeste - kazala je ona. 

Otkako je došla na ovu poziciju, pokušava da uspostavi odnos s Vijećem, da funkcionalno rade u korist građana.

Nada se razumijevanju

- Ljudi su izašli na izbore i dali nam povjerenje i mi sada njih ismijavamo. Ovo je moj stav. Izvinila sam se privrednicima. Izvinit ću se opet, jer nismo u stanju da održimo jednu sjednicu. Razumijem i ljutnju i sve, ali građani ne smiju da trpe. 

Nada se da će kod vijećnika koji opstruiraju rad prevladati ljudskost i da će imati osjećaja prema ulozi koju treba da imaju. Da će se voditi statutom, ustavom i zakonskim aktima, a ne time da li neko pripada nekoj političkoj opciji ili ne pripada. 

- Nadam se da će sljedeći put usvojiti dnevni red, a tačke koje su na dnevnom redu, to je slobodna volja, odnosno politička volja na koji način će glasati - zaključila je Šahat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.