OPĆINA CENTAR SARAJEVO

Brojne olakšice za mladence: Srijedom i subotom do 15 sati besplatna vjenčanja u zgradi Općine

Svi potrebni obrasci za obavljanje vjenčanja u Općini Centar Sarajevo su besplatni i dostupni na web stranici Općine

Srijedom i subotom do 15 sati su besplatna vjenčanja u zgradi Općine.. Avaz

N. Č.

13.10.2023

Veliki broj mladih parova odlučuje reći svoje sudbonosno „DA“ u središnjoj gradskoj Općini, a do sada su u toku ove godine u ovoj lokalnoj zajednici obavljena 362 vjenčanja.

Sklapanje braka se smatra kao jedan od najvažnijih događaja u životu. Značajnu ulogu u planiranju imaju i općine koje organiziraju sam čin vjenčanja. Pitanja koja mladenci često postavljaju su koji dokumenti su potrebni za sklapanje braka, koji je rok za prijavu vjenčanja i cijene usluga.

Služba za opću upravu Općine Centar kontinuirano radi na poboljšanju uslova za sklapanje braka, kao i pribavljanju dokumentacije potrebne za sklapanje braka.

Obrasci na sajtu

Matičari Općine Centar potrebnu dokumentaciju pribavljaju po službenoj dužnosti ukoliko su mladenci rođeni na teritoriji Bosne i Hercegovine, te je tim načinom znatno olakšano mladencima s obzirom da jednim dolaskom u Općinu mogu izvršiti prijavu vjenčanja. Svi potrebni obrasci za obavljanje vjenčanja u Općini Centar Sarajevo su besplatni i dostupni na web stranici Općine, kao i na info punktu.

Preporuka je da mladenci prvo izvrše prijavu vjenčanja u Općini, pa onda dogovaraju termine vjenčanja u restoranima, hotelima itd... Cijene usluga sklapanja braka ovise o željenim terminima, kao i namjeri sklapanja braka van službenih prostorija Općine, a utvrđene su posebnom Odlukom o naknadama za obavljanje posebnih usluga u Službi za opću upravu Općine Centar Sarajevo („Službene novine KS“, broj 20/22), te su cijene usklađene sa cijenama u drugim općinama u Kantonu Sarajevo.

Srijedom i subotom do 15 sati su besplatna vjenčanja u zgradi Općine. Općina Centar je jedna od općina sa najvećim brojem vjenčanja, te je samo u mjesecu septembru tekuće godine obavljeno ukupno 61 vjenčanje. Do današnjeg dana u ovoj godini obavljeno je ukupno 362 vjenčanja što govori o zainteresiranosti korisnika usluga, kako iz Bosne i Hercegovine tako i van teritorije BiH s obzirom da imamo veliki broj stranaca koji nam se obraćaju sa zahtjevima za sklapanje braka u našoj Općini.

Korisnici zadovoljni

Općina Centar ima saradnju sa Porodičnim savjetovalištem koje djeluje na nivou Kantona Sarajevo, te je posebna preporuka mladencima da prije sklapanja braka posjete savjetovalište, te dobiju upute kako održati kvalitetan i funkcionalan brak, kako riješiti konflikte u braku i još mnogo drugih bitnih preporuka.

Naši korisnici usluga su jako zadovoljni, te svoje zadovoljstvo iskazuju putem e-maila, knjige utisaka, usmeno. Neke od poruka naših mladenaca su: „Hvala vam što ste svojim prisustvom i srčanošću uljepšali naš dan“, „Hvala na profesionalnosti i ljubaznosti koju pružate prilikom prijave vjenčanja, olakšice oko papira u našim „stresnim danima“. Hvala za sve“, „Najbolja Općina sa najboljim uposlenicima, hvala što nam uljepšavate naš dan“, kao i mnogo drugih pohvala. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.