KANTON SARAJEVO

Ministar Bošnjak predstavio najznačajnije projekte u prvih 100 dana rada

Ministar se osvrnuo na prvih stotinu dana svoga djelovanja, dinamiku rada Ministarstva, kao i na realizaciju predviđenih projekata

Bojan Bošnjak. FENA

FENA

28.2.2024

Od imenovanja Vlade Kantona Sarajevo prošlo je 100 dana. Većinu sadašnje vlade čine ministri iz prethodnog saziva, a jedan od novih njenih članova je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak.

Realizacija predviđenih projekata

Tim povodom, ministar se osvrnuo na prvih stotinu dana svoga djelovanja, dinamiku rada Ministarstva, kao i na realizaciju predviđenih projekata.

Vlada Kantona Sarajevo je, kako je u uvodnoj riječi istakao ministar Bošnjak, kroz svoja strateška opredjeljenja, ali i opće programske orijentacije stranaka koje je čine, opredijeljena da timski i na odgovoran način pristupa problematikama koje su u nadležnosti ovog ministarstva.

- Važno je naglasiti, povodom naših prvih 100 dana učešća u radu Vlade KS i rukovođenju ovim ministarstvom, potpunu kolegijalnost i maksimalnu susretljivost svih članova Vlade Kantona Sarajevo koju predvodi premijer Nihad Uk. Tri ključna segmenta su bila u našem posebnom fokusu. To su unapređenje svih segmenata u komunalnoj privredi, čemu svjedoči do sada rekordno planiranih više od 40 miliona u ovoj godini. Nakon osam godina tavorenja po ladicama i raznih vrsta prepreka, odvažili smo se da Nacrt urbanističkog plana KS stavimo u proceduru. Okoliš, ekologija i obnovljivi izvori energije nisu više u drugom planu ovog ministarstva, bit će mnogo više i šire tretirani u daljem radu - naglasio je Bošnjak.

Subvencioniranje mladih

Osvrnuo se na projekte i izdvajanja sredstva Ministarstva u protekla tri mjeseca. U dijelu koji se odnosi na budžet od momenta formiranja Vlade Kantona Sarajevo u periodu od 15. novembra 2023. godine, ministar je istakao najznačajnija izdvajanja.

- Za subvencioniranje mladih pri rješavanju stambenog pitanja izdvojen je iznos od gotovo pet miliona KM, za nabavku opreme za preduzeća "Rad", "Vodovod i kanalizacija" i "Pokop" izdvojena su 3,5 miliona KM, za izgradnju i rekonstrukciju komunalnih objekata i infrastrukture kojim upravljaju "Toplane", "Pokop" i "Bags-energotehnika" više od pet miliona KM. U potpunosti su izvršene finansijske obaveze u segmentu zajedničke komunalne potrošnje u iznosu od gotovo 22 miliona KM za predzeća "Rad", "Park", "Pokop", "ViK", "Komunalac", "Vodostan" i "Trnovo". Također, Ministarstvo je obezbijedilo i sredstava za kupovinu zemljišta u iznosu od 590.000 KM za nastavak projekta deponije Smiljevići - istakao je u svom izlaganju ministar Bošnjak.

U skladu s Uputstvom Ministarstva finansija KS i odredbama Zakona o budžetu FBiH, blagovremeno je usvojen budžet Kantona Sarajevo za 2024. godinu. Budžet Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša za 2024. godinu iznosi 80.120.710 KM, a koji će se uvećati nakon donošenja odluke Vlade KS o unosu razgraničenih sredstava iz 2023. godine.

Ministarstvo je blagovremeno pripremilo Program utroška sredstava unutar agregiranih pozicija tekućih i kapitalnih transfera utvrđenih budžetom ovog ministarstva za 2024. godinu, i to u dijelu koji se odnosi na komunalnu djelatnost.

- Nakon usvajanja navedenog dokumenta pristupit će se potpisivanju sporazuma s komunalnim poduzećima u smislu regulisanja međusobnih prava i obaveza za izvršavanje poslova u segmentu tekućih i kapitalnih transfera - zaključio je svoje obraćanje ministar Bošnjak, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.