POTREBNA POMOĆ

Bivša DF-ova zastupnica Bibija Kerla traži savjet: Koliko morske soli trebam staviti u bazen da se voda osjeti na sol

Imam bazen dimenzija 8x4x1,60. Znači, otprilike 50 m3, napomenula je Kerla

Komšić s Bibijom Kerlom. Facebook

D. H.

8.3.2024

Bivša zastupnica DF-a u Skupštini Kantona Sarajevo Bibija Kerla, tražila je savjet majstora na grupi "Majstori Sarajevo" koliko joj je potrebno morske soli za bazen da bi joj se voda osjetila na so.

Njena objava je glasila:

- Jedno veoma ozbiljno pitanje za one koji se razumiju u bazene. Imam bazen dimenzija 8x4x1,60. Znači, otprilike 50 m3. E sad me interesuje koliko mi treba kilograma morske soli da bi se voda bar malo osjećala na tu so? Hvala unaprijed".

Nadamo se da je nekadašnja olimpijska reprezentativka u brzom klizanju dobila adekvatan odgovor i da će nakon što naspe dosta soli voda u bazenu se zaista "barem malo osjetiti na morsku sol".

Upit Bibije Kerle. Screenshot

No, jedan od odgovora bi  je posebno mogao razočarati.

"Želje i mogućnosti je teško uskladiti. Vjerujem da bi ugođaj bio skup i nesagledivo štetan. Sreća je da pitaš prije nego si učinio korak više. Pumpe, filteri za prečišćavanje vode od cca 50 m3, u ovom slučaju sa min 50-100 kg soli ne bi izdržali onoliko koliko je potrebno za slatku vodu. Tu su još dodaci, zavisno o kojoj soli se radi, od kojeg materijala je površinska zaštita, da li je otporna na so i na kraju gdje baciti toliko slane vode, a da ne otiđe u zemljište i da se ne ugrozi tlo od erozije", glasio je odgovor jednog od korisnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.