ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Podnesena krivična prijava protiv Željka Komšića zbog imenovanja generala u Oružanim snagama BiH

Problem je što nisu zakonom predviđene procedure ispoštovane o imenovanju generala i cijeli zakon je time doveden u pitanje, kaže Galić

Željko Komšić. Fena

S. S.

5.3.2024

Zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić (HDZ BiH) podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH i SIPA-i protiv člana Predsjedništva BiH Željka Komšića tvrdeći da je prekršio zakone i oštetio Hrvate imenovanjem generala koji nisu imali za to uslove.

Predsjedništvo BiH je u decembru prošle godine imenovalo novi Generalski zbor Oružanih snaga BiH u kojem su članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željka Cvijanović potvrdili bošnjačke i srpske generale onako kako ih je predložilo ministarstvo odbrane BiH. Tako nije postupio Željko Komšić koji je tom prilikom penzionisao jednog hrvatskog generala Marka Stojčića te promijenio raspored preostale trojice hrvatskih generala imenujući Martina Propadala za generala, iako po navodima zamjenika ministra Galića za to nije imao uslove. Uz to je rekao kako je Komšić prekršio Zakon o odbrani BiH i Zakon o službi u Oružanim snagama BiH zbog čega je i podnio krivičnu prijavu, piše HINA.

- Podnio sam krivičnu prijavu protiv Željka Komšića zbog kršenja Zakona o odbrani i Zakona o službi u oružanim snagama BiH oko imenovanja hrvatskih generala u Oružanim snagama BiH. Na taj je način napravljena i šteta cijelom sistemu odbrane i Oružanim snagama, a posebno Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu koji ima zagarantovanu ulogu u ovom sistemu - rekao je Galić u ponedjeljak za Hinu. 

Dodao je kako je prilikom imenovanja generala posve narušena zakonska procedura pa o potvrdi generala nije odlučivala Parlamentarna skupština BiH.

- Problem je što nisu zakonom predviđene procedure ispoštovane o imenovanju generala i cijeli zakon je time doveden u pitanje. Potpuno je zanemarena uloga Parlamenta kao zakonodavnog tijela koje nije potvrdilo odluku Predsjedništva BiH - dodao je zamjenik ministra odbrane BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.