TRAVNIK

Budžet za 2020. u iznosu od 219.386.000 KM

Kantoni su velike potrošačke jedinice, jer su u njima smještene sve institucije koje troše budžetska sredstva, a manje se bave razvojem, istakao je premijer Tahir Lendo

Sjednica Vlade SBK. D. Pucar

Piše: D. P./ Avaz.ba

5.12.2019

Vlada Srednjobosanskog kantona na današnjoj sjednici u Travniku utvrdila je prijedlog budžeta Kantona u iznosu od 219.386.000 KM.

Kako je kazala kantonalna ministrica finansija Mirjana Plavčić, u odnosu na nacrt budžeta razlika je jedino u 340.000 KM prenesenih neutrošenih namjenskih sredstava. 

- Ovo je dokaz da smo se u postupku utvrđivanja nacrta vodili principom opreznosti i realnosti, tako da nismo imali prostora za nove prijedloge koje smo dobili tijekom javne rasprave. Ministarstvo ima pregled svih pristiglih zahtjeva i mislim da će morati čekati neka druga vremena. Plan je da se praćenjem ostvarenja prihoda u četvrtom i petom mjesec, ako dođe do značajnijeg punjenja, pristupi rebalansu i da svi neispunjeni zahtjevi imaju određeni prioritet - rekla je Plavčić.  

Na pitanje novinara je li prijedlog budžeta prepisivački koji pojedu budžetski korisnici, kantonalni premijer Tahir Lendo kazao je da budžet ima i razvojnu komponentu.

- Kantoni su velike potrošačke jedinice, jer su u njima smještene sve institucije koje troše budžetska sredstva, a manje se bave razvojem. On je i ove godine kreiran za zadovoljstvo svih budžetskih korisnika kako bi mogli obavljati svoj posao i predviđen je da da ima lagani porast. Ne treba zaboraviti da budžet ima i razvojnu komponentu - imamo više od 40 miliona KM sredstava za javne nabavke koje potiču privredne subjekte na rad s Kantonom, a imamo i razvojna sredstva koja prate rad na infrastrukturi i svake ih godine možete vidjeti u izgradnji puteva, vodoprivredi, direktnim kapitalnim investicijama - rekao je Lendo.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.